Warm gerookte zeebaars met spek

Zeebaars is een roofvis, hij is zoetig en mild en heeft weinig graten. Dat maakt het een lekkere vis om op de barbecue te bereiden. Over het algemeen is een zeebaars wat groter en zwaarder dan een forel en zit er wat meer vlees aan. Laat het velletje erop zitten, dat is lekker. In deze bereiding pekelen en roken we de zeebaars indirect.
Voorbereidingstijd 3 uur 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 5 minuten

Ingrediƫnten

  • 4 verse zeebaarzen
  • 180 gram zout
  • 2 liter water
  • Vloeibare boter
  • Verse zwarte peper
  • Vers gemalen zout
  • 2-3 biologische sinaasappels
  • Verse dille
  • 4 dikke gezouten plakken spek
  • rookhout

Bereiding

  • Ik haal de baarzen uit de verpakking en spoel ze schoon onder het water. Daarna dep ik ze goed droog. Ik maak 5 sneden in de buitenkant van de vis (zie foto), aan beide kanten.
  • Daarna maak ik pekel 90 gram zout op 1 liter water, ik heb ongeveer 2 liter nodig. Roer de pekel door totdat het zout volledig in het water is getrokken.
  • Laat de baarzen ongeveer 120 minuten pekelen.
  • Haal de baarzen uit het pekelbad, droog ze met keukenpapier en laat ze 90 minuten rusten (in de koelkast)
  • Na het rusten ga ik de baarzen opmaken:
  • In de binnenkant gaan peper, zout, wat vloeibare boter, 2 plakken sinaasappel en wat dille
  • De buiten kan zout en peper ik, probeer ook wat hiervan in de sneden te wrijven. Daarna komt het spek erop en de sinaasappelschijven. Dille erop en wat slagerstouw eromheen.
  • Indirect garen op ongeveer 130 graden keteltemperatuur, tot een kern van 62-63 graden. Ik voeg een klein handje of blokje pecanhout toe voor de rooksmaak.
  • Het is een topvis! Smakelijk!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Warm gerookte zeebaars met spek

Zeebaars is een roofvis, hij is zoetig en mild en heeft weinig graten. Dat maakt het een lekkere vis om op de barbecue te bereiden. Over het algemeen is een zeebaars wat groter en zwaarder dan een forel en zit er wat meer vlees aan. Laat het velletje erop zitten, dat is lekker. In deze bereiding pekelen en roken we de zeebaars indirect.
Voorbereidingstijd3 uur 30 min
Bereidingstijd1 uur 5 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Indirect, Roken, Zeebaars
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 4 verse zeebaarzen
  • 180 gram zout
  • 2 liter water
  • Vloeibare boter
  • Verse zwarte peper
  • Vers gemalen zout
  • 2-3 biologische sinaasappels
  • Verse dille
  • 4 dikke gezouten plakken spek
  • rookhout

Instructies

  • Ik haal de baarzen uit de verpakking en spoel ze schoon onder het water. Daarna dep ik ze goed droog. Ik maak 5 sneden in de buitenkant van de vis (zie foto), aan beide kanten.
  • Daarna maak ik pekel 90 gram zout op 1 liter water, ik heb ongeveer 2 liter nodig. Roer de pekel door totdat het zout volledig in het water is getrokken.
  • Laat de baarzen ongeveer 120 minuten pekelen.
  • Haal de baarzen uit het pekelbad, droog ze met keukenpapier en laat ze 90 minuten rusten (in de koelkast)
  • Na het rusten ga ik de baarzen opmaken:
  • In de binnenkant gaan peper, zout, wat vloeibare boter, 2 plakken sinaasappel en wat dille
  • De buiten kan zout en peper ik, probeer ook wat hiervan in de sneden te wrijven. Daarna komt het spek erop en de sinaasappelschijven. Dille erop en wat slagerstouw eromheen.
  • Indirect garen op ongeveer 130 graden keteltemperatuur, tot een kern van 62-63 graden. Ik voeg een klein handje of blokje pecanhout toe voor de rooksmaak.
  • Het is een topvis! Smakelijk!