Warm gerookte forel met spek op pecanhout

Naast vlees kunnen we natuurlijk ook lekker vis op de barbecue maken. Vandaag koos is voor forel. Deze werd gepekeld en dan opgemaakt. Op de barbecue rookte ik de vis op pecanhout. Forel heeft van zichzelf een fijne ietwat neutrale smaak. Vandaar dat we hem pekelen en lekker opmaken met citrusvruchten. Het rooksmaakje moet subtiel want vis neemt veel houtsmaak op.
Voorbereidingstijd 3 uur 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 5 minuten

Ingredi├źnten

  • 4 verse forellen
  • 180 gram zout
  • 2 liter water
  • Vloeibare boter
  • Verse zwarte peper
  • Vers gemalen zout
  • 2-3 biologische citroenen
  • Verse dille
  • 4 dikke gezouten plakken spek
  • pecanhout

Bereiding

  • Ik haal de forellen uit de verpakking en spoel ze schoon onder het water. Daarna dep ik de forellen goed droog. Ik maak 5 sneden in de buitenkant van de forel (zie foto), aan beide kanten.
  • Daarna maak ik pekel 90 gram zout op 1 liter water, ik heb ongeveer 2 liter nodig. Roer de pekel door totdat het zout volledig in het water is getrokken.
  • Laat de forellen ongeveer 120 minuten pekelen.
  • Haal de forellen uit het pekelbad, droog ze met keukenpapier en laat ze 90 minuten rusten (in de koelkast)
  • Na het rusten ga ik de forellen opmaken:
  • In de binnenkant gaan peper, zout, wat vloeibare boter, 2 plakken citroen en wat dille
  • De buiten kan zout en peper ik, probeer ook wat hiervan in de sneden te wrijven. Daarna komt het spek erop en de citroenschijven. Dille erop en wat slagerstouw eromheen.
  • Indirect garen op ongeveer 130 graden keteltemperatuur, tot een kern van 62-63 graden. Ik voeg een klein handje of blokje pecanhout toe voor de rooksmaak.
  • Het is een topvis! Smakelijk!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Warm gerookte forel met spek op pecanhout

Naast vlees kunnen we natuurlijk ook lekker vis op de barbecue maken. Vandaag koos is voor forel. Deze werd gepekeld en dan opgemaakt. Op de barbecue rookte ik de vis op pecanhout. Forel heeft van zichzelf een fijne ietwat neutrale smaak. Vandaar dat we hem pekelen en lekker opmaken met citrusvruchten. Het rooksmaakje moet subtiel want vis neemt veel houtsmaak op.
Voorbereidingstijd3 uur 30 min
Bereidingstijd1 uur 5 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Forel, Indirect, Koudroken, Vis
Porties: 4

Ingredi├źnten

  • 4 verse forellen
  • 180 gram zout
  • 2 liter water
  • Vloeibare boter
  • Verse zwarte peper
  • Vers gemalen zout
  • 2-3 biologische citroenen
  • Verse dille
  • 4 dikke gezouten plakken spek
  • pecanhout

Instructies

  • Ik haal de forellen uit de verpakking en spoel ze schoon onder het water. Daarna dep ik de forellen goed droog. Ik maak 5 sneden in de buitenkant van de forel (zie foto), aan beide kanten.
  • Daarna maak ik pekel 90 gram zout op 1 liter water, ik heb ongeveer 2 liter nodig. Roer de pekel door totdat het zout volledig in het water is getrokken.
  • Laat de forellen ongeveer 120 minuten pekelen.
  • Haal de forellen uit het pekelbad, droog ze met keukenpapier en laat ze 90 minuten rusten (in de koelkast)
  • Na het rusten ga ik de forellen opmaken:
  • In de binnenkant gaan peper, zout, wat vloeibare boter, 2 plakken citroen en wat dille
  • De buiten kan zout en peper ik, probeer ook wat hiervan in de sneden te wrijven. Daarna komt het spek erop en de citroenschijven. Dille erop en wat slagerstouw eromheen.
  • Indirect garen op ongeveer 130 graden keteltemperatuur, tot een kern van 62-63 graden. Ik voeg een klein handje of blokje pecanhout toe voor de rooksmaak.
  • Het is een topvis! Smakelijk!