Varkenshaas in limoncello/bourbon/citrus glaze gerookt op whiskyhout

Vandaag maak ik varkenshaasjes. Niet op de traditionele manier, maar met een lekkere speciale glaze, gerookt op de barbecue. Als basis heb ik twee lekkere varkenshaasjes, dat is genoeg voor met ons gezin te eten. Ondanks dat de glaze wat tijd kost kun je het mooi parallel doen met het garen van de varkenshaas, dat spaart wat tijd. Ik hoop dat je net als ik kan genieten van dit heerlijke stukje vlees.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Ingrediƫnten

  • 2 varkenshaasjes
  • Zoutvlokken
  • Olijfolie
  • 2 biologische sinaasappels
  • 100 gram
  • 100 ml bourbon
  • 50 ml limoncello
  • 30 gram koriander vers
  • Whiskey houtsnippers

Bereiding

  • Eerst maken we de barbecue aan. Een directe en een indirecte zone zijn van belang. Doel temperatuur is voor mij de magische 107 graden.
  • Ik haal de varkenshaasjes uit de koeling. Ik dep ze goed af met keukenpapier. Ik bestrooi ze met zoutvlokken en laat dit even intrekken.
  • Ik sla het puntje van het haasje om en doe een slagerstouwtje om het puntje van het varken. Zo is de haas over ongeveer even dik.
  • Ik week ondertussen wat whisky-houtsnippers.
  • Daarna doe wrijf ik de varkenshaasjes met wat olijfolie in en laat ze rusten onder aluminiumfolie totdat de barbecue op temperatuur is.
  • Nu ga ik snel aan de gang met de glaze. De tijd hebben we nodig.
  • Rasp de schil van twee sinaasappels.
  • Pers de sinaasappels daarna uit en bewaar 150ml sinaasappelsap.
  • Neem een pannetje, verhit het sap en de 100gram suiker.
  • Kook het in totdat er een stroopje ontstaat.
  • Doe dan de bourbon en de limoncello erbij. Kook het opnieuw in. Het inkoken kost je in totaal 20 minuten.
  • Ik snijd ondertussen de koriander fijn.
  • Als je glaze klaar is doe ik hem in een warmtebestendige kom, doe er de rasp door en de koriander.
  • Als de BBQ al klaar is ga je eerste de varkenshaasjes direct even aangrillen. Aan beide kanten.
  • Daarna leg je de haasjes op de indirecte zone, voeg je het hout toe en laat je het lekker roken.
  • Bij een kerntemperatuur van 50 graden lak je de haasjes voor de eerste keer en bij 55 graden voor de tweede keer. Als je wil nog eens bij 60.
  • Bij 62 graden haal ik de haasjes van de BBLaat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Smakelijk!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Varkenshaas in limoncello/bourbon/citrus glaze gerookt op whiskyhout

Vandaag maak ik varkenshaasjes. Niet op de traditionele manier, maar met een lekkere speciale glaze, gerookt op de barbecue. Als basis heb ik twee lekkere varkenshaasjes, dat is genoeg voor met ons gezin te eten. Ondanks dat de glaze wat tijd kost kun je het mooi parallel doen met het garen van de varkenshaas, dat spaart wat tijd. Ik hoop dat je net als ik kan genieten van dit heerlijke stukje vlees.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur 10 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Direct, Indirect, Roken, Varken
Porties: 4

Ingrediƫnten

  • 2 varkenshaasjes
  • Zoutvlokken
  • Olijfolie
  • 2 biologische sinaasappels
  • 100 gram
  • 100 ml bourbon
  • 50 ml limoncello
  • 30 gram koriander vers
  • Whiskey houtsnippers

Instructies

  • Eerst maken we de barbecue aan. Een directe en een indirecte zone zijn van belang. Doel temperatuur is voor mij de magische 107 graden.
  • Ik haal de varkenshaasjes uit de koeling. Ik dep ze goed af met keukenpapier. Ik bestrooi ze met zoutvlokken en laat dit even intrekken.
  • Ik sla het puntje van het haasje om en doe een slagerstouwtje om het puntje van het varken. Zo is de haas over ongeveer even dik.
  • Ik week ondertussen wat whisky-houtsnippers.
  • Daarna doe wrijf ik de varkenshaasjes met wat olijfolie in en laat ze rusten onder aluminiumfolie totdat de barbecue op temperatuur is.
  • Nu ga ik snel aan de gang met de glaze. De tijd hebben we nodig.
  • Rasp de schil van twee sinaasappels.
  • Pers de sinaasappels daarna uit en bewaar 150ml sinaasappelsap.
  • Neem een pannetje, verhit het sap en de 100gram suiker.
  • Kook het in totdat er een stroopje ontstaat.
  • Doe dan de bourbon en de limoncello erbij. Kook het opnieuw in. Het inkoken kost je in totaal 20 minuten.
  • Ik snijd ondertussen de koriander fijn.
  • Als je glaze klaar is doe ik hem in een warmtebestendige kom, doe er de rasp door en de koriander.
  • Als de BBQ al klaar is ga je eerste de varkenshaasjes direct even aangrillen. Aan beide kanten.
  • Daarna leg je de haasjes op de indirecte zone, voeg je het hout toe en laat je het lekker roken.
  • Bij een kerntemperatuur van 50 graden lak je de haasjes voor de eerste keer en bij 55 graden voor de tweede keer. Als je wil nog eens bij 60.
  • Bij 62 graden haal ik de haasjes van de BBLaat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Smakelijk!