Tomahawksteak Caveman Style

Dit recept beschrijft de bereiding van een steak zoals het in de oertijd niet had misstaan. We nemen in de basis een mooie ribeye met bot eraan, de zogenaamde tomahawk steak. We bereiden deze rechtstreeks op de kolen, de zogenaamde caveman-style. Ook ongewoon is dat we hem pas 'marineren' ná de garing. Laat je niet afschrikken door deze aparte bereiding. Niet alleen omdat het alle aandacht trekt want de smaaksensatie die ontstaat door het directe contact met de hitte / kolen is eigenlijk niet te evenaren met een grill oppervlak. Dit recept bedacht ik samen met Luc de Hoogh.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 Tomahawk steak
  • 2 Knoflooktenen
  • Verse salie
  • Verse rozemarijn
  • Olijfolie lekkere
  • Zout

Bereiding

  • Steek de BBQ aan en zorg voor een mooi vlak bed hete of zelfs nog licht gloeiende kolen . Zorg dat de losse as zoveel mogelijk weg is.
  • Neem een schotel waar de steak in kan. Bestrooi deze met fijngehakte knoflook, verse salie, verse rozemarijn, en de olijfolie
  • Voeg wat Eiken rookhout toe aan het vuur
  • Zout alle kanten van de tomahawk steak, leg hem rechtstreeks op de kolen en keer hem een aantal keer om. Laat hem hierbij steeds minimaal 2 minuten liggen. Klop/ veeg eventueel ingebakken houtskool af tijdens het draaien
  • Neem de tomahawk steak af bij een kerntemperatuur van ongeveer 48 graden. In de volgende stap zal de temperatuur doorstijgen naar zo'n 52 graden, precies zoals wij een steak het liefst eten.
  • Leg de steak in de voorbereide schotel met marinade, druppel er nog wat olijfolie over, en dek af met aluminiumfolie.
  • Keer de steak een paar keer om zodat beide kanten goed kunnen 'marineren'.
  • Na een goede 5 minuten kan de tomahawk worden opgediend, bij voorkeur aan tafel te trancheren!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tomahawksteak Caveman Style

Dit recept beschrijft de bereiding van een steak zoals het in de oertijd niet had misstaan. We nemen in de basis een mooie ribeye met bot eraan, de zogenaamde tomahawk steak. We bereiden deze rechtstreeks op de kolen, de zogenaamde caveman-style. Ook ongewoon is dat we hem pas 'marineren' ná de garing. Laat je niet afschrikken door deze aparte bereiding. Niet alleen omdat het alle aandacht trekt want de smaaksensatie die ontstaat door het directe contact met de hitte / kolen is eigenlijk niet te evenaren met een grill oppervlak. Dit recept bedacht ik samen met Luc de Hoogh.
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Caveman style, Direct, Rund
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 Tomahawk steak
  • 2 Knoflooktenen
  • Verse salie
  • Verse rozemarijn
  • Olijfolie lekkere
  • Zout

Instructies

  • Steek de BBQ aan en zorg voor een mooi vlak bed hete of zelfs nog licht gloeiende kolen . Zorg dat de losse as zoveel mogelijk weg is.
  • Neem een schotel waar de steak in kan. Bestrooi deze met fijngehakte knoflook, verse salie, verse rozemarijn, en de olijfolie
  • Voeg wat Eiken rookhout toe aan het vuur
  • Zout alle kanten van de tomahawk steak, leg hem rechtstreeks op de kolen en keer hem een aantal keer om. Laat hem hierbij steeds minimaal 2 minuten liggen. Klop/ veeg eventueel ingebakken houtskool af tijdens het draaien
  • Neem de tomahawk steak af bij een kerntemperatuur van ongeveer 48 graden. In de volgende stap zal de temperatuur doorstijgen naar zo'n 52 graden, precies zoals wij een steak het liefst eten.
  • Leg de steak in de voorbereide schotel met marinade, druppel er nog wat olijfolie over, en dek af met aluminiumfolie.
  • Keer de steak een paar keer om zodat beide kanten goed kunnen 'marineren'.
  • Na een goede 5 minuten kan de tomahawk worden opgediend, bij voorkeur aan tafel te trancheren!