Stoofpotje van Iberico varkenswangen met gegrilde paprika en pit

Varkenswangen, ook wel koontjes genoemd, zijn de kaakspieren net onder het oog van een varken. Het is wat stugger vlees, daarom bereiden we het langzaam en op lage temperatuur. Low-and-Slow dus, maar dan in een stoofpot. De wangen hebben een intense smaak omdat het veelgebruikte spieren zijn, maar het is toch relatief mager vlees wat we toch mals en sappig bereiden. www.devleesboerderij.nl leverde ons voor dit recept heerlijke Iberico-wangetjes als basis. We willen er wel een echt barbecue-recept van maken, dus we grillen (en roken eventueel) onze paprika’s en rubben & grillen onze wangetjes. De rub geeft het geheel wat pit en nog wat rook, de bloem zorgt ervoor dat we toch een lekkere smeuïge gebonden saus krijgen. De saus basis is uiteraard gebaseerd op bier, we kozen voor een Belgisch Affligem blond, een lekker bier met relatief weinig hop. Om er een lekker totaalconcept van te maken, maakten we nog een lekkere smashed-bluecheese-potato (zie ons andere recept) erbij en vroegen we www.beerwulf.com hier een mooi biertje bij te pairen. Er waren twee matchende bieren, het eerste is een Belgian Malheur 10, een biertje van maar liefst 10 procent. Het koolzuur van dit bier snijdt mooi door het vet en de fruitigheid vult de smaak van het vlees aan. De zoetheid en de intensiteit van het bier kunnen het pitje van het stoofje goed dragen. De Malheur serveer je het best op een temperatuur tussen de 10-11 graden. Het tweede biertje is een Lefort Belgian Brown Ale, ook een zwaar (9%) bier zonder al te veel hopbitters. Stoofgerechten gaan vaak goed samen met kruidige, bruine bieren zoals Dubbels, omdat de smaken elkaar accentueren. Omdat de wangen alleen al heel smaakvol zijn, hebben we gekozen voor een steviger bier dan een dubbel, een Strong Dark Ale.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur

Ingrediënten

  • 1 kg Iberico varkenswangetjes
  • 4 paprika’s: geel oranje, rood en groen
  • Spicy Chipotle rub van Grate-goods of een andere rub naar keuze met voldoende pit
  • 4 uien
  • 100 gram boter
  • Bloem
  • 3 Affligem blond
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree
  • 300 gram wortel
  • 300 gram sperziebonen

Bereiding

  • Maak je barbecue gereed voor 125 graden met een directe en indirecte zone. Zet je gietijzeren ketel al op de barbecue zodat deze kan opwarmen.
  • Was de paprika’s en leg deze op de directe zone van de barbecue. Grill de paprika’s, voeg een blokje appel- of kersenhout toe. Dit geeft straks een houtsmaak aan de stoof. Zorg dat de paprika’s geblakerd zijn, maar niet door en door zwart, want dan blijft er weinig over van het vruchtvlees.
  • Verwijder de vliezen en de losse stukjes vet van de wangetjes.
  • Rub dan de varkenswangetjes met een ruime hoeveelheid rub. Wij kozen voor de Grate Goods – Spicy Chipotle BBQ Rub te verkrijgen bij www.hetluxebuitenleven.nl. Het is een vrij pittige rub met een rookachtige smaak. Het zorgt voor de pittige nasmaak in het gerecht.
  • Grill de wangen dan op het directe deel van de barbecue totdat ze een mooie korst hebben. Laat niet doorgaren! (Zijn de paprika’s nog niet klaar, dan verplaats je deze even en leg je ze hierna terug. Zijn ze wel al klaar doe je ze alle drie in een ziplock zakje.)
  • Snij de vier uien in ringen en zet dan je ketel boven het vuur
  • Doe de boter erin, laat hem bruinig worden en fruit ze ongeveer 10 minuten.
  • Snijd ondertussen de varkenswangen doormidden en rol ze in de bloem.
  • Als de uien gereed zijn voeg je het vlees bij het geheel.
  • Dan voeg je ongeveer 3 flesjes Affligem en drie blikjes tomatenpuree toe en brengt het aan de kook. Het geheel moet net onder de vloeistof staan.
  • Als het kookt dan verplaats je het weer naar de indirecte zone van je barbecue.
  • Snij de wortelen in plakjes
  • Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
  • Voeg de wortelen en sperziebonen toe aan de stoof, roer goed door en doe de deksel erop.
  • Nu gaan we nog de paprika bereiden: Haal de paprika’s uit de ziplock zak en haal de schil van de paprika af. De schil moet goed loslaten nu. Snijd het vruchtvlees in korte slierten en voeg ze toe aan de stoof.
  • Laat het geheel nu ongeveer 2u garen. Kijk af en toe eens naar de stoof, indien de stoof te stroperig wordt voeg je nog wat bier toe.
  • Voeg op het eind nog peper en zout naar smaak toe. Je kan eventueel ook nog wat chilipeperpoeder toevoegen voor extra pit.
  • Smullen maar!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Stoofpotje van Iberico varkenswangen met gegrilde paprika en pit

Varkenswangen, ook wel koontjes genoemd, zijn de kaakspieren net onder het oog van een varken. Het is wat stugger vlees, daarom bereiden we het langzaam en op lage temperatuur. Low-and-Slow dus, maar dan in een stoofpot. De wangen hebben een intense smaak omdat het veelgebruikte spieren zijn, maar het is toch relatief mager vlees wat we toch mals en sappig bereiden. www.devleesboerderij.nl leverde ons voor dit recept heerlijke Iberico-wangetjes als basis. We willen er wel een echt barbecue-recept van maken, dus we grillen (en roken eventueel) onze paprika’s en rubben & grillen onze wangetjes. De rub geeft het geheel wat pit en nog wat rook, de bloem zorgt ervoor dat we toch een lekkere smeuïge gebonden saus krijgen. De saus basis is uiteraard gebaseerd op bier, we kozen voor een Belgisch Affligem blond, een lekker bier met relatief weinig hop. Om er een lekker totaalconcept van te maken, maakten we nog een lekkere smashed-bluecheese-potato (zie ons andere recept) erbij en vroegen we www.beerwulf.com hier een mooi biertje bij te pairen. Er waren twee matchende bieren, het eerste is een Belgian Malheur 10, een biertje van maar liefst 10 procent. Het koolzuur van dit bier snijdt mooi door het vet en de fruitigheid vult de smaak van het vlees aan. De zoetheid en de intensiteit van het bier kunnen het pitje van het stoofje goed dragen. De Malheur serveer je het best op een temperatuur tussen de 10-11 graden. Het tweede biertje is een Lefort Belgian Brown Ale, ook een zwaar (9%) bier zonder al te veel hopbitters. Stoofgerechten gaan vaak goed samen met kruidige, bruine bieren zoals Dubbels, omdat de smaken elkaar accentueren. Omdat de wangen alleen al heel smaakvol zijn, hebben we gekozen voor een steviger bier dan een dubbel, een Strong Dark Ale.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd3 uur
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Stoven, Varken
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 kg Iberico varkenswangetjes
  • 4 paprika’s: geel oranje, rood en groen
  • Spicy Chipotle rub van Grate-goods of een andere rub naar keuze met voldoende pit
  • 4 uien
  • 100 gram boter
  • Bloem
  • 3 Affligem blond
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree
  • 300 gram wortel
  • 300 gram sperziebonen

Instructies

  • Maak je barbecue gereed voor 125 graden met een directe en indirecte zone. Zet je gietijzeren ketel al op de barbecue zodat deze kan opwarmen.
  • Was de paprika’s en leg deze op de directe zone van de barbecue. Grill de paprika’s, voeg een blokje appel- of kersenhout toe. Dit geeft straks een houtsmaak aan de stoof. Zorg dat de paprika’s geblakerd zijn, maar niet door en door zwart, want dan blijft er weinig over van het vruchtvlees.
  • Verwijder de vliezen en de losse stukjes vet van de wangetjes.
  • Rub dan de varkenswangetjes met een ruime hoeveelheid rub. Wij kozen voor de Grate Goods – Spicy Chipotle BBQ Rub te verkrijgen bij www.hetluxebuitenleven.nl. Het is een vrij pittige rub met een rookachtige smaak. Het zorgt voor de pittige nasmaak in het gerecht.
  • Grill de wangen dan op het directe deel van de barbecue totdat ze een mooie korst hebben. Laat niet doorgaren! (Zijn de paprika’s nog niet klaar, dan verplaats je deze even en leg je ze hierna terug. Zijn ze wel al klaar doe je ze alle drie in een ziplock zakje.)
  • Snij de vier uien in ringen en zet dan je ketel boven het vuur
  • Doe de boter erin, laat hem bruinig worden en fruit ze ongeveer 10 minuten.
  • Snijd ondertussen de varkenswangen doormidden en rol ze in de bloem.
  • Als de uien gereed zijn voeg je het vlees bij het geheel.
  • Dan voeg je ongeveer 3 flesjes Affligem en drie blikjes tomatenpuree toe en brengt het aan de kook. Het geheel moet net onder de vloeistof staan.
  • Als het kookt dan verplaats je het weer naar de indirecte zone van je barbecue.
  • Snij de wortelen in plakjes
  • Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
  • Voeg de wortelen en sperziebonen toe aan de stoof, roer goed door en doe de deksel erop.
  • Nu gaan we nog de paprika bereiden: Haal de paprika’s uit de ziplock zak en haal de schil van de paprika af. De schil moet goed loslaten nu. Snijd het vruchtvlees in korte slierten en voeg ze toe aan de stoof.
  • Laat het geheel nu ongeveer 2u garen. Kijk af en toe eens naar de stoof, indien de stoof te stroperig wordt voeg je nog wat bier toe.
  • Voeg op het eind nog peper en zout naar smaak toe. Je kan eventueel ook nog wat chilipeperpoeder toevoegen voor extra pit.
  • Smullen maar!