Spruitjes met spek en krieltjes

Ik vind het altijd leuk om een complete maaltijd op de barbecue te bereiden. De basis is voor mij vaak vlees of vis en dan is het altijd puzzelen wat ik er nog bij maak. Voor winterse gerechten is dit een heerlijk bijgerecht. Het is ook simpel en snel klaar. Het enige wat je wat tijd kost is de spruitjes schoonmaken. Je bakt in een skillet spruitjes, kleine krieltjes, spek, wat ui en wat knoflook. Voeg er wat bruine suiker aan toe en je hebt een heerlijk bijgerecht bij een wat stoerder stuk vlees. Het gerecht is voor 4-6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 20 minuten en een bereidingstijd van 20 minuten uur.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 kg krieltjes schoongemaakt en voorgegaard
  • 250-500 gram spekblokjes
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bruine basterd suiker

Bereiding

  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 175 graden Celsius.
  • Begin met het schoonmaken van de spruitjes. Snijd het kontje van het spruitje af. Halveer en verwijder de buitenste schilletjes. Spoel daarna de spruiten af.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en snijd ook de knoflook fijn.
  • Zet de skillet op de barbecue. Bak de spekjes, de ui en de knoflook.
  • Voeg dan de spruitjes en krieltjes toe. Bak dit al roerende voor een minuut of 20.
  • Nu is het klaar!
  • Smakelijk!

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Santa Maria Tri-tip

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa.

Lees verder »

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Smoked Queso Dip

Deze barbecue-hit kan niet ontbreken op deze site! Smoked queso dip is een schotel met gerookte kaas+ wat lekkere pittige ingrediënten. Het perfecte voorgerecht om in de barbecue stemming te komen. Combineer het met een sangriaatje of een tequila en dip lekker een paar nachos in deze dip. Heerlijk….

Lees verder »

Australische Lamsspiesen met citroen en knoflook

Afgelopen weekend maakte ik lamsspiesen op Australische wijze. Als basis gebruikte is lamsbout (schijf) van www.devleesboerderij.nl. Ik bestelde een plak van de bout, zonder bot. Lamsvlees is vrij mals en licht verteerbaar, zeker de achterpoot. Daarom combineerde ik het met een frisse marinade van citroen, munt en knoflook.

Lees verder »

Cinnamon Rolls

Soms is het leuk een hele maaltijd op de barbecue te bereiden inclusief dessert. Cinnamon rolls is een lekkere zoete hap die je op je barbecue kan bereiden. Let even op, het kost toch nogal wat tijd om deze te maken én ik vind ze lekkerder als ze afgekoeld zijn dan als ze nog warm zijn.

Lees verder »

Haasbiefstuk met kruidenkorst

De lente loont zich voor wat lichtere gerechten dan in de winter. Buiten dat zijn er weer verse asperges en kruiden. In dit gerecht combineer ik de pure smaken van de haasbiefstuk met vers gesneden kruiden en romige zelf gemaakt kruidenboter

Lees verder »

Pollo al Mattone met pesto penne

Vandaag maak ik eens iets Italiaans, Toscaans om precies te zijn, dat doe ik eigenlijk niet zo vaak. De basis van het gerecht is een heerlijke Hollandse maïskip van www.devleesboerderij.nl. Daar ga ik iets speciaals me doen. We gaan de kip ‘al mattone’ maken, dat is niet meer dan een hete steen bovenop de kip op het moment van grillen.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Spruitjes met spek en krieltjes

Ik vind het altijd leuk om een complete maaltijd op de barbecue te bereiden. De basis is voor mij vaak vlees of vis en dan is het altijd puzzelen wat ik er nog bij maak. Voor winterse gerechten is dit een heerlijk bijgerecht. Het is ook simpel en snel klaar. Het enige wat je wat tijd kost is de spruitjes schoonmaken. Je bakt in een skillet spruitjes, kleine krieltjes, spek, wat ui en wat knoflook. Voeg er wat bruine suiker aan toe en je hebt een heerlijk bijgerecht bij een wat stoerder stuk vlees. Het gerecht is voor 4-6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 20 minuten en een bereidingstijd van 20 minuten uur.
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Aardappel, Spek, Spruitjes
Porties: 5

Ingrediënten

  • 1 kg spruitjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 kg krieltjes schoongemaakt en voorgegaard
  • 250-500 gram spekblokjes
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bruine basterd suiker

Instructies

  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 175 graden Celsius.
  • Begin met het schoonmaken van de spruitjes. Snijd het kontje van het spruitje af. Halveer en verwijder de buitenste schilletjes. Spoel daarna de spruiten af.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en snijd ook de knoflook fijn.
  • Zet de skillet op de barbecue. Bak de spekjes, de ui en de knoflook.
  • Voeg dan de spruitjes en krieltjes toe. Bak dit al roerende voor een minuut of 20.
  • Nu is het klaar!
  • Smakelijk!