Griekse kippendij met yoghurtsaus en rijst

Het derde recept in de rij met Griekse recepten: spiesen met kippendijen. We kiezen voor dit gerecht voor 10 mooie kippendijen zonder bot. Deze prepareren we zodat ze er netjes uitzien. We maken zelf een Griekse kruidenmix waarmee we de dijen kruiden. We grillen en garen de spiesen. Daarnaast maken we lekkere rijst met gegrilde paprika erdoor en een zelfgemaakte knoflook yoghurtsaus! Smullen maar!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur

Ingrediënten

Griekse kruidenmix:

  • ½ tl zout
  • 1 tl mild paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl tijm
  • 1,5 tl oregano
  • 1 tl peterselie
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/4 tl zwarte peper

Spiesen:

  • 1 kg kippendijen zonder bot ongeveer 10 stuks
  • 1 citroen

Griekse yoghurt:

  • 8 el Griekse yoghurt
  • 1/2 tl komijn
  • Peper
  • Zout
  • 1 bosui lente-ui
  • 1 el olijfolie
  • citroensap
  • 1 tl knoflookpoeder

Overig:

  • Rijst
  • 4 puntpaprika’s
  • Pecan rookhout

Bereiding

  • Eerst maken we de kruidenmix: Doe alle ingrediënten van de kruidenmix bij elkaar.
  • Bekijk de kippendijen, snijd overtollig vet weg en snij ze in een mooie vorm (het moet ook aantrekkelijk uitzien). Controleer ook of er nog bot (en of splinterzijn achtergebleven en verwijder deze.
  • Kruid de kippendijen met de zojuist gemaakte kruiden. Laat de kruiden een uur intrekken. Zet de kip hiervoor in de koelkast. Je gebruikt ongeveer ¾ van de kruidenmix. De rest doe je over de overblijfseltjes van de kip en kun je zo (gebakkeopeten 😉
  • Steek de barbecue aan en zorg voor een directe en indirecte zone. Keteltemperatuur 200 graden.
  • Leg de puntpaprika’s op het directe deel van de barbecue totdat ze aangebrand zijn (niet volledig verbrand!). Doe ze in een ziplock zakje en laat ze liggen.
  • Dan gaan we de yoghurt maken. Doe de Griekse yoghurt in een kommetje, doe er een eetlepel olijfolie bij, 1 theelepel komijn, 1 theelepel knoflookgranulaat en breng op smaak met peper en zout.
  • Snij het bosuitje in fijne ringetjes en voeg dat ook toe
  • Snijd acht schijven uit de citroen. De kontjes van de citroen knijp ik nog uit boven de yoghurt. Dan snijd ik 2/3 van de schijfjes citroen af, zo zijn ze ongeveer even hoog als de kippendijen.
  • Rijg de kippendijen aan de spiesen. Ik maak twee setjes van 5 kippendijen, tussen elke dij doe ik een plak citroen. Ik gebruik dubbele platte spiesen.
  • Eerst grill ik de spiesen aan zodat er mooie grillstrepen ontstaan. Dat doe ik door de dijen met hun bovenkant te grillen.
  • Daarna leg ik ze op de indirecte zone en gaar ze tot 80 graden Celsius. Ik doe een halve hand met pecan rookhout erbij. Pecan heeft een gemiddelde intensiteit. Kip/gevogelte neemt snel rook op, daarom gebruik ik liever te weinig dan te veel.
  • Ondertussen kook ik water (om straks de rijst in te maken).
  • Haal de paprika’s uit het zakje en haal het velletje ervan af.
  • Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Kook de rijst volgens de instructies.
  • Als de rijst gaar is, giet je deze af en roert de paprika erdoor.
  • Afhankelijk van je timing is eerst de rijst gaar of de kippendijen. Kippendijen kun je eenvoudig warmhouden onder wat aluminiumfolie. De rijst kun je in afgesloten ketel bewaren naast het vuur.
  • Smakelijk eten!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Griekse kippendij met yoghurtsaus en rijst

Het derde recept in de rij met Griekse recepten: spiesen met kippendijen. We kiezen voor dit gerecht voor 10 mooie kippendijen zonder bot. Deze prepareren we zodat ze er netjes uitzien. We maken zelf een Griekse kruidenmix waarmee we de dijen kruiden. We grillen en garen de spiesen. Daarnaast maken we lekkere rijst met gegrilde paprika erdoor en een zelfgemaakte knoflook yoghurtsaus! Smullen maar!
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Direct, Gevogelte, Indirect, Kip
Porties: 4

Ingrediënten

Griekse kruidenmix:

  • ½ tl zout
  • 1 tl mild paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl tijm
  • 1,5 tl oregano
  • 1 tl peterselie
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/4 tl zwarte peper

Spiesen:

  • 1 kg kippendijen zonder bot ongeveer 10 stuks
  • 1 citroen

Griekse yoghurt:

  • 8 el Griekse yoghurt
  • 1/2 tl komijn
  • Peper
  • Zout
  • 1 bosui lente-ui
  • 1 el olijfolie
  • citroensap
  • 1 tl knoflookpoeder

Overig:

  • Rijst
  • 4 puntpaprika’s
  • Pecan rookhout

Instructies

  • Eerst maken we de kruidenmix: Doe alle ingrediënten van de kruidenmix bij elkaar.
  • Bekijk de kippendijen, snijd overtollig vet weg en snij ze in een mooie vorm (het moet ook aantrekkelijk uitzien). Controleer ook of er nog bot (en of splinterzijn achtergebleven en verwijder deze.
  • Kruid de kippendijen met de zojuist gemaakte kruiden. Laat de kruiden een uur intrekken. Zet de kip hiervoor in de koelkast. Je gebruikt ongeveer ¾ van de kruidenmix. De rest doe je over de overblijfseltjes van de kip en kun je zo (gebakkeopeten 😉
  • Steek de barbecue aan en zorg voor een directe en indirecte zone. Keteltemperatuur 200 graden.
  • Leg de puntpaprika’s op het directe deel van de barbecue totdat ze aangebrand zijn (niet volledig verbrand!). Doe ze in een ziplock zakje en laat ze liggen.
  • Dan gaan we de yoghurt maken. Doe de Griekse yoghurt in een kommetje, doe er een eetlepel olijfolie bij, 1 theelepel komijn, 1 theelepel knoflookgranulaat en breng op smaak met peper en zout.
  • Snij het bosuitje in fijne ringetjes en voeg dat ook toe
  • Snijd acht schijven uit de citroen. De kontjes van de citroen knijp ik nog uit boven de yoghurt. Dan snijd ik 2/3 van de schijfjes citroen af, zo zijn ze ongeveer even hoog als de kippendijen.
  • Rijg de kippendijen aan de spiesen. Ik maak twee setjes van 5 kippendijen, tussen elke dij doe ik een plak citroen. Ik gebruik dubbele platte spiesen.
  • Eerst grill ik de spiesen aan zodat er mooie grillstrepen ontstaan. Dat doe ik door de dijen met hun bovenkant te grillen.
  • Daarna leg ik ze op de indirecte zone en gaar ze tot 80 graden Celsius. Ik doe een halve hand met pecan rookhout erbij. Pecan heeft een gemiddelde intensiteit. Kip/gevogelte neemt snel rook op, daarom gebruik ik liever te weinig dan te veel.
  • Ondertussen kook ik water (om straks de rijst in te maken).
  • Haal de paprika’s uit het zakje en haal het velletje ervan af.
  • Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Kook de rijst volgens de instructies.
  • Als de rijst gaar is, giet je deze af en roert de paprika erdoor.
  • Afhankelijk van je timing is eerst de rijst gaar of de kippendijen. Kippendijen kun je eenvoudig warmhouden onder wat aluminiumfolie. De rijst kun je in afgesloten ketel bewaren naast het vuur.
  • Smakelijk eten!