Smashed Blue-cheese potatoes

Wil jij net als ons bij voorkeur ook een lekker bijgerecht op de BBQ bereiden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Allemaal kennen we de aardappel. Gekookt, gebakken, en/of gepoft. Deze laatste 2 varianten combineren we min of meer in dit recept en verrijken we met een kaas in plaats van de bekende jus. Bovendien is dit gerecht binnen een handomdraai gemaakt. Biersuggestie:
De klassieker is natuurlijk blauwschimmel en stout. Beide hebben een sterke smaakcomponent welke elkaar omhoog zullen stuwen. Let er wel bij op dat het geheel nog past bij de rest van het diner. Wij namen er een Stanislaus Brewskovitch All Black bij. Variatie: Hoewel wij er voorstander van zijn om dit gerecht met een ‘pittige’ kaas te maken kun je gerust experimenteren met andere kazen. Staat een blauwschimmel kaas je tegen gebruik dan een camembert of ga nog milder met een brie.
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • 4 grote of 8 kleine aardappelen. Iets kruimig.
  • Vloeibare margarine
  • Peper en zout
  • Gedroogde tijm en rozemarijn
  • 1 pakje BLUE D’AUVERGNE

Bereiding

  • Zorg voor een hete BBQ met deksel (ongeveer 180 grademet een gietijzeren kookoppervlak. Wij gebruiken graag een half-moon griddle maar een skillet/plancha of vergelijkbaar is ook gewoon mogelijk.
  • Boen de aardappels schoon, maar laat de schil vooral zitten! Voor de smaak een hele ervaring en bovendien lekker gemakkelijk.
  • Meng in een kom voldoende vloeibare margarine met een aantal stevige mespunten peper en zout. Voeg een paar theelepels gedroogde tijm en rozemarijn toe .
  • Schep de aardappels door de margarine en zorg ervoor dat alles lekker is bedekt.
  • Leg de aardappels op het gietijzer. Deponeer het restantje boter gerust over de aardappelen en sluit de deksel.
  • Draai de aardappelen om het kwartier even om. Hierdoor zal hij gelijkmatig garen maar we doen dit met name om het heerlijke korstje te creëren.
  • Controleer na 45 min. de gaarheid van de aardappel. Prik er met een vork of mes in, deze moet van binnen lekker zacht zijn.
  • Het leukste moment is nu aangebroken. Druk de aardappels iets plat met een voorwerp (stamper, spatel, hamburgerpers, etc.) tot ongeveer 2 cm hoog. Merk op hoe het korstje ‘knapt’.
  • Verdeel de blue-cheese (in plakjeover de geplette aardappelen en sluit het deksel. Na ongeveer 10 minuten is de kaas lekker gesmolten en is het gerecht klaar. Serveer direct.

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Smashed Blue-cheese potatoes

Wil jij net als ons bij voorkeur ook een lekker bijgerecht op de BBQ bereiden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Allemaal kennen we de aardappel. Gekookt, gebakken, en/of gepoft. Deze laatste 2 varianten combineren we min of meer in dit recept en verrijken we met een kaas in plaats van de bekende jus. Bovendien is dit gerecht binnen een handomdraai gemaakt. Biersuggestie:
De klassieker is natuurlijk blauwschimmel en stout. Beide hebben een sterke smaakcomponent welke elkaar omhoog zullen stuwen. Let er wel bij op dat het geheel nog past bij de rest van het diner. Wij namen er een Stanislaus Brewskovitch All Black bij. Variatie: Hoewel wij er voorstander van zijn om dit gerecht met een ‘pittige’ kaas te maken kun je gerust experimenteren met andere kazen. Staat een blauwschimmel kaas je tegen gebruik dan een camembert of ga nog milder met een brie.
Bereidingstijd1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Aardappel, Bakken, Plancha

Ingrediënten

  • 4 grote of 8 kleine aardappelen. Iets kruimig.
  • Vloeibare margarine
  • Peper en zout
  • Gedroogde tijm en rozemarijn
  • 1 pakje BLUE D’AUVERGNE

Instructies

  • Zorg voor een hete BBQ met deksel (ongeveer 180 grademet een gietijzeren kookoppervlak. Wij gebruiken graag een half-moon griddle maar een skillet/plancha of vergelijkbaar is ook gewoon mogelijk.
  • Boen de aardappels schoon, maar laat de schil vooral zitten! Voor de smaak een hele ervaring en bovendien lekker gemakkelijk.
  • Meng in een kom voldoende vloeibare margarine met een aantal stevige mespunten peper en zout. Voeg een paar theelepels gedroogde tijm en rozemarijn toe .
  • Schep de aardappels door de margarine en zorg ervoor dat alles lekker is bedekt.
  • Leg de aardappels op het gietijzer. Deponeer het restantje boter gerust over de aardappelen en sluit de deksel.
  • Draai de aardappelen om het kwartier even om. Hierdoor zal hij gelijkmatig garen maar we doen dit met name om het heerlijke korstje te creëren.
  • Controleer na 45 min. de gaarheid van de aardappel. Prik er met een vork of mes in, deze moet van binnen lekker zacht zijn.
  • Het leukste moment is nu aangebroken. Druk de aardappels iets plat met een voorwerp (stamper, spatel, hamburgerpers, etc.) tot ongeveer 2 cm hoog. Merk op hoe het korstje ‘knapt’.
  • Verdeel de blue-cheese (in plakjeover de geplette aardappelen en sluit het deksel. Na ongeveer 10 minuten is de kaas lekker gesmolten en is het gerecht klaar. Serveer direct.