Rode chimichurri

Om maar even te beginnen met het ergste, deze chimichurri doe ik door de staafmixer. Ik weet dat dat niet moet, maar ik garandeer je, de smaak is er niet minder om en later ontdek je ook wel dat het niet zo handig is deze te snijden. Vind je dit geen echte chimichurri, dan noem je het gewoon een lekkere rode saus, alhoewel het dat ook niet echt is. Ik gebruik deze bij kip, bij een lekker filetje of doe het over een goed gebakken ‘plain’ steak.
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 rode puntpaprika
  • Hele knoflook
  • handje gesneden verse koriander
  • Stuk of tien losse blaadjes koriander
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 50 ml rode wijn azijn
  • 50 ml olijfolie
  • 5 druppels citroensap
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • 1/3 tl chilipoeder liefst gerookt
  • 100 ml tomatenfrito

Bereiding

  • Ik maak mijn barbecue klaar voor volledig direct. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de Heat Deflector niet gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur in de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 150 graden. Wat mij betreft maak je deze chimichurri even voordat je je vlees/visgerecht maakt. Dan hoef je de barbecue ook geen twee keer op te stoken.
  • Ondertussen snijd ik de rode paprika in reepjes en de puntpaprika ook. Ik smeer er een beetjei olijfolie overheen.
  • Dan neem ik een hele knoflook, snijd er de top vanaf (zodat alle teentjes open zijn). Doe er wat aluminiumfolie omheen, maar wel zodat de bovenkant openblijft en schenk er wat olie op.
  • Dan ga ik de paprikastukjes grillen en de knoflook poffen. Als de paprika zacht is en een beetje zwart kun je deze van de barbecue afhalen en in stukjes snijden. Als de knoflookteentjes zacht zijn kun je deze ook van de barbecue halen.
  • Ik doe alles in een mixbeker, de paprikastukjes, koriander, oregano, rode wijnazijn, olijfolie en de frito. De knoflookteentjes knijp je uit de bol en voeg je ook toe.
  • Dan alles goed mixen met de staafmixer. Daarna maak ik het op smaak met peper, zout en chilipoeder.
  • Als laatste snijd ik de losse blaadjes koriander fijn en roer ze nog erdoor.
  • Laat het geheel een uurtje koelen en doe het dan lekker over je kip of steak.
  • Smakelijk!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Rode chimichurri

Om maar even te beginnen met het ergste, deze chimichurri doe ik door de staafmixer. Ik weet dat dat niet moet, maar ik garandeer je, de smaak is er niet minder om en later ontdek je ook wel dat het niet zo handig is deze te snijden. Vind je dit geen echte chimichurri, dan noem je het gewoon een lekkere rode saus, alhoewel het dat ook niet echt is. Ik gebruik deze bij kip, bij een lekker filetje of doe het over een goed gebakken ‘plain’ steak.
Bereidingstijd1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Argentijns
Trefwoord: chimichurri
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 rode puntpaprika
  • Hele knoflook
  • handje gesneden verse koriander
  • Stuk of tien losse blaadjes koriander
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 50 ml rode wijn azijn
  • 50 ml olijfolie
  • 5 druppels citroensap
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • 1/3 tl chilipoeder liefst gerookt
  • 100 ml tomatenfrito

Instructies

  • Ik maak mijn barbecue klaar voor volledig direct. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de Heat Deflector niet gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur in de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 150 graden. Wat mij betreft maak je deze chimichurri even voordat je je vlees/visgerecht maakt. Dan hoef je de barbecue ook geen twee keer op te stoken.
  • Ondertussen snijd ik de rode paprika in reepjes en de puntpaprika ook. Ik smeer er een beetjei olijfolie overheen.
  • Dan neem ik een hele knoflook, snijd er de top vanaf (zodat alle teentjes open zijn). Doe er wat aluminiumfolie omheen, maar wel zodat de bovenkant openblijft en schenk er wat olie op.
  • Dan ga ik de paprikastukjes grillen en de knoflook poffen. Als de paprika zacht is en een beetje zwart kun je deze van de barbecue afhalen en in stukjes snijden. Als de knoflookteentjes zacht zijn kun je deze ook van de barbecue halen.
  • Ik doe alles in een mixbeker, de paprikastukjes, koriander, oregano, rode wijnazijn, olijfolie en de frito. De knoflookteentjes knijp je uit de bol en voeg je ook toe.
  • Dan alles goed mixen met de staafmixer. Daarna maak ik het op smaak met peper, zout en chilipoeder.
  • Als laatste snijd ik de losse blaadjes koriander fijn en roer ze nog erdoor.
  • Laat het geheel een uurtje koelen en doe het dan lekker over je kip of steak.
  • Smakelijk!

Notities