Primerib in tijmzout met champignons

Vandaag maakte ik voor de eerste keer prime-rib/cote-du-boeuf. Het is het ribstuk van een rund en is mals, dooraderd en smaakvol In dit geval had ik een prime-rib van een Bommelerwaard rund van www.devleesboerderij.nl. Ik moet zeggen dat het erg goed bevallen is!! Zeker een aanrader dus. Ik marineerde dit stuk vlees in zelfgemaakt tijmzout en serveerde het samen met smashed potatoes en gegrilde champignons, beide met boursin kaas. Loopt het water je al in de mond? Lees dan hier het recept.
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 primerib = ongeveer 1 kilo
  • 1 bakje boursin cuisine
  • 20 grote champignons
  • 10 takjes tijm
  • 30 gr fleur de sel
  • 12-15 middelgrote aardappelen

Bereiding

  • Ik begin met het maken van het tijmzout: Haal de blaadjes tijm van de steeltjes af en snijd de tijm fijn. Meng de tijm met het fleur de sel en roer het goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Breng het tijmzout aan beide kanten aan op het vlees.
  • Wikkel het vlees goed in vershoud-folie en laat 24u marineren.
  • Bereiding:
  • Ik maak de barbecue aan voor volledig direct. Ik neem een temperatuur van ongeveer 250 graden. Op mijn kamado leg ik aan de ene kant mijn grillgrates (maar een gewoonrooster of gietijzeren rooster doet het ook) en aan de andere kant een plancha. Het kost de barbecue meestal een half uur om op temperatuur te komen en in die tijd doe ik de verdere voorbereiding.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en laat het op temperatuur komen.
  • Ik maak de champignons schoon, haal het steeltje eruit en vul ze met Boursin.
  • Ik was de aardappelen en kook ze in een beetje zout voor ongeveer 22 minuten.
  • Als de barbecue op temperatuur is leg ik de rib op het rooster. Daarna leg ik ook de aardappels op de plancha en plet deze met een spatel. Ik leg ook de champignons op de plancha
  • De rib grill je aan twee kanten. Ik ga zelf tot een kerntemperatuur van 43 graden, maar je kan hem naar eigen wens bereiden. De aardappels moet je af en toe omdraaien.
  • Na ongeveer 20 minuten is alles gereed, laat de rib nu 15 minuten rusten en snijd hem dan aan. De aardappels en champignons kun je eventueel op een verhoger warmhouden.
  • Smakelijk!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Primerib in tijmzout met champignons

Vandaag maakte ik voor de eerste keer prime-rib/cote-du-boeuf. Het is het ribstuk van een rund en is mals, dooraderd en smaakvol In dit geval had ik een prime-rib van een Bommelerwaard rund van www.devleesboerderij.nl. Ik moet zeggen dat het erg goed bevallen is!! Zeker een aanrader dus. Ik marineerde dit stuk vlees in zelfgemaakt tijmzout en serveerde het samen met smashed potatoes en gegrilde champignons, beide met boursin kaas. Loopt het water je al in de mond? Lees dan hier het recept.
Voorbereidingstijd1 d
Bereidingstijd20 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Frans
Trefwoord: Aardappel, Rib, Rund
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 primerib = ongeveer 1 kilo
  • 1 bakje boursin cuisine
  • 20 grote champignons
  • 10 takjes tijm
  • 30 gr fleur de sel
  • 12-15 middelgrote aardappelen

Instructies

  • Ik begin met het maken van het tijmzout: Haal de blaadjes tijm van de steeltjes af en snijd de tijm fijn. Meng de tijm met het fleur de sel en roer het goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Breng het tijmzout aan beide kanten aan op het vlees.
  • Wikkel het vlees goed in vershoud-folie en laat 24u marineren.
  • Bereiding:
  • Ik maak de barbecue aan voor volledig direct. Ik neem een temperatuur van ongeveer 250 graden. Op mijn kamado leg ik aan de ene kant mijn grillgrates (maar een gewoonrooster of gietijzeren rooster doet het ook) en aan de andere kant een plancha. Het kost de barbecue meestal een half uur om op temperatuur te komen en in die tijd doe ik de verdere voorbereiding.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en laat het op temperatuur komen.
  • Ik maak de champignons schoon, haal het steeltje eruit en vul ze met Boursin.
  • Ik was de aardappelen en kook ze in een beetje zout voor ongeveer 22 minuten.
  • Als de barbecue op temperatuur is leg ik de rib op het rooster. Daarna leg ik ook de aardappels op de plancha en plet deze met een spatel. Ik leg ook de champignons op de plancha
  • De rib grill je aan twee kanten. Ik ga zelf tot een kerntemperatuur van 43 graden, maar je kan hem naar eigen wens bereiden. De aardappels moet je af en toe omdraaien.
  • Na ongeveer 20 minuten is alles gereed, laat de rib nu 15 minuten rusten en snijd hem dan aan. De aardappels en champignons kun je eventueel op een verhoger warmhouden.
  • Smakelijk!