Op een plank gegaarde eendenbouten

Als er eend wordt gemaakt op de barbecue kiest men vaak voor een eendenborst die dan wordt gegrild en op smaak gebracht met honing en sinaasappel. Dit recept gooit het concept eend over een andere boeg. We gaan de bouten van de eend maken, op een plankje en we voegen er een oosterse smaak aan toe. Ik bedacht dit recept samen met Luc de Hoogh.
Voorbereidingstijd 2 uur 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 2 uur 50 minuten

Ingrediënten

  • 4 stuks eendenbouten
  • 1 stuk sinaasappel
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 centimeter gember
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 stuk lente-ui
  • 2-4 stuk cederhouten rookplankjes

Instructies

Marinade

  • Neem een kom om de ingrediënten van de marinade in samen te voegen
  • Was de sinaasappel en rasp deze
  • Pers de sinaasappel
  • Rasp de gember
  • Snij de lente-ui in dunnen plakjes
  • Doe alles bij elkaar in de kom
  • Voeg de honing, ketjap en de sojasaus er ook bij
  • Meng alles goed door elkaar
  • Doe de eendenpoten in een ziplock-zakje en doe marinade erbij
  • Sluit het zakje met zo weinig mogelijk lucht af en verdeel de marinade
  • Laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren

Voorbereiding

  • Week de cederhouten rookplankjes minimaal 2u in koud water

Eendenbouten

  • Haal de eendenbouten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen
  • Stook de ketelbarbecue tot een temperatuur van 160 graden
  • Kies voor een directe indeling
  • Leg de plankjes op het grillrooster todat er een grillmark ontstaat
  • Keer de plankjes dan op het grillrooster om
  • Leg de eendenbouten op de zijde met de grillmarks
  • Besmeer de eendenbouten nog royaal met de overgebleven marinade
  • Sluit het deksel van de barbecue
  • Bij een kerntemperatuur van 68 graden celsius in het dikste deel van de bout haal je de bouten van de barbecue af.
  • Laat de bouten nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. De bouten moeten wel nog lucht krijgen.

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Op een plank gegaarde eendenbouten

Als er eend wordt gemaakt op de barbecue kiest men vaak voor een eendenborst die dan wordt gegrild en op smaak gebracht met honing en sinaasappel. Dit recept gooit het concept eend over een andere boeg. We gaan de bouten van de eend maken, op een plankje en we voegen er een oosterse smaak aan toe. Ik bedacht dit recept samen met Luc de Hoogh.
Voorbereidingstijd2 uur 30 min
Bereidingstijd20 min
Rusttijd10 min
Totale tijd2 uur 50 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: Direct, Eend, Gevogelte
Porties: 4

Ingrediënten

  • 4 stuks eendenbouten
  • 1 stuk sinaasappel
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 centimeter gember
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 stuk lente-ui
  • 2-4 stuk cederhouten rookplankjes

Instructies

Marinade

  • Neem een kom om de ingrediënten van de marinade in samen te voegen
  • Was de sinaasappel en rasp deze
  • Pers de sinaasappel
  • Rasp de gember
  • Snij de lente-ui in dunnen plakjes
  • Doe alles bij elkaar in de kom
  • Voeg de honing, ketjap en de sojasaus er ook bij
  • Meng alles goed door elkaar
  • Doe de eendenpoten in een ziplock-zakje en doe marinade erbij
  • Sluit het zakje met zo weinig mogelijk lucht af en verdeel de marinade
  • Laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren

Voorbereiding

  • Week de cederhouten rookplankjes minimaal 2u in koud water

Eendenbouten

  • Haal de eendenbouten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen
  • Stook de ketelbarbecue tot een temperatuur van 160 graden
  • Kies voor een directe indeling
  • Leg de plankjes op het grillrooster todat er een grillmark ontstaat
  • Keer de plankjes dan op het grillrooster om
  • Leg de eendenbouten op de zijde met de grillmarks
  • Besmeer de eendenbouten nog royaal met de overgebleven marinade
  • Sluit het deksel van de barbecue
  • Bij een kerntemperatuur van 68 graden celsius in het dikste deel van de bout haal je de bouten van de barbecue af.
  • Laat de bouten nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. De bouten moeten wel nog lucht krijgen.