Koudgerookte zalm met bagels roomkaas en dille

Het is lente, dat betekent dat de nachten nog koud zijn maar het overdag niet meer onder de 12 graden komt. Voor mij houdt dat in dat ik ’s nachts nog zalm koud kan roken en dat is ook wat we gaan doen. Houd er rekening mee dat ik een aantal dagen neem voor dit recept, pekelen, rusten, roken, rusten en dan lekker opeten. Voor koud roken heb je een CSG nodig, een cold smoke generator. Ik gebruik die van weber met bijbehorende houtmot.
Voorbereidingstijd 2 dagen
Bereidingstijd 15 uur
Totale tijd 3 dagen 12 uur

Ingrediënten

  • 750 gram verse zalm zonder huid
  • 175 gram zout
  • 80 gram basterdsuiker
  • 80 gram rietsuiker
  • 4 theelepels gedroogde dille
  • 2 theelepels gekneusde jeneverbessen
  • 8 bagels
  • roomkaas
  • verse dille

Bereiding

  • Eerst maak ik de droge pekel. Doe het zout, twee suikers en de gekneusde jeneverbessen bij elkaar in een kom.
  • Zoek een kom of schotel waar je de zalm mooi in kan leggen, maar waarbij hij ook mooi in de pekel kan liggen.
  • Ik haal de zalm uit de koeling. Met keukenpapier dep ik hem af zodat de huid droog is, daarna zoek ik of er nog graatjes inzitten en haal ik die eruit.
  • Ik strooi de pekel voor een klein deel op de bodem van de schotel en leg de zalm erop.
  • Dan strooi ik de dille op de bovenkant van de zalm en doe ik de rest van de pekel er ook op. Ik rub het er een beetje in.
  • Ik dek de schotel af met vershoudfolie en laat hem 24u in de koelkast pekelen.
  • Na 24u spoel ik de zalm af met koud water en dep ik hem helemaal droog. Dan leg ik hem op een rekje
  • Ik laat de zalm 24u rusten in de koelkast. (Eigenlijk wil ik hem nu al opeten!)
  • Na 24u rusten haal ik de zalm uit de koelkast. Ik heb het zo gepland dat dit tegen 20-21u ’s avonds is. De zalm kan nu ‘s nachts roken.
  • Ik gebruik de ketelbarbecue om te roken. Ik vul de CSG voor 80% met houtmot. Ik klop de CSG eens goed op de tafel zodat het stof eruit gaat en alles netjes verdeeld is.
  • Daarna steek ik de CSG aan. Na een kwartier controleer ik of hij goed brandt. Als dat zo is leg ik de zalm erop en laat ik deze roken totdat alle houtmout op is. Bij mij geeft dit een lekker resultaat.
  • Na 14-15u is de zalm bij mij klaar met roken.
  • Dan leg ik de zalm nog 24u in de koelkast, onafgedekt.
  • Als lunchgerecht bak ik bagels in de oven.
  • Ik snijd de bagels door, doe er ruim roomkaas op.
  • Ik trancheer de zalm schuin in dunne plakken, ze zijn sterk van smaak.
  • Takje verse dille erop en smullen maar!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Koudgerookte zalm met bagels roomkaas en dille

Het is lente, dat betekent dat de nachten nog koud zijn maar het overdag niet meer onder de 12 graden komt. Voor mij houdt dat in dat ik ’s nachts nog zalm koud kan roken en dat is ook wat we gaan doen. Houd er rekening mee dat ik een aantal dagen neem voor dit recept, pekelen, rusten, roken, rusten en dan lekker opeten. Voor koud roken heb je een CSG nodig, een cold smoke generator. Ik gebruik die van weber met bijbehorende houtmot.
Voorbereidingstijd2 d
Bereidingstijd15 uur
Totale tijd3 d 12 uur
Gang: Lunch
Keuken: Noors, Schots
Trefwoord: Koudroken, Zalm

Ingrediënten

  • 750 gram verse zalm zonder huid
  • 175 gram zout
  • 80 gram basterdsuiker
  • 80 gram rietsuiker
  • 4 theelepels gedroogde dille
  • 2 theelepels gekneusde jeneverbessen
  • 8 bagels
  • roomkaas
  • verse dille

Instructies

  • Eerst maak ik de droge pekel. Doe het zout, twee suikers en de gekneusde jeneverbessen bij elkaar in een kom.
  • Zoek een kom of schotel waar je de zalm mooi in kan leggen, maar waarbij hij ook mooi in de pekel kan liggen.
  • Ik haal de zalm uit de koeling. Met keukenpapier dep ik hem af zodat de huid droog is, daarna zoek ik of er nog graatjes inzitten en haal ik die eruit.
  • Ik strooi de pekel voor een klein deel op de bodem van de schotel en leg de zalm erop.
  • Dan strooi ik de dille op de bovenkant van de zalm en doe ik de rest van de pekel er ook op. Ik rub het er een beetje in.
  • Ik dek de schotel af met vershoudfolie en laat hem 24u in de koelkast pekelen.
  • Na 24u spoel ik de zalm af met koud water en dep ik hem helemaal droog. Dan leg ik hem op een rekje
  • Ik laat de zalm 24u rusten in de koelkast. (Eigenlijk wil ik hem nu al opeten!)
  • Na 24u rusten haal ik de zalm uit de koelkast. Ik heb het zo gepland dat dit tegen 20-21u ’s avonds is. De zalm kan nu ‘s nachts roken.
  • Ik gebruik de ketelbarbecue om te roken. Ik vul de CSG voor 80% met houtmot. Ik klop de CSG eens goed op de tafel zodat het stof eruit gaat en alles netjes verdeeld is.
  • Daarna steek ik de CSG aan. Na een kwartier controleer ik of hij goed brandt. Als dat zo is leg ik de zalm erop en laat ik deze roken totdat alle houtmout op is. Bij mij geeft dit een lekker resultaat.
  • Na 14-15u is de zalm bij mij klaar met roken.
  • Dan leg ik de zalm nog 24u in de koelkast, onafgedekt.
  • Als lunchgerecht bak ik bagels in de oven.
  • Ik snijd de bagels door, doe er ruim roomkaas op.
  • Ik trancheer de zalm schuin in dunne plakken, ze zijn sterk van smaak.
  • Takje verse dille erop en smullen maar!