Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één. Een éénpansgerecht dus. Uiteraard serveerde ik er een lekkere pint Guinness bij voor het echte Ierland gevoel. Het gerecht is voor 6-8 personen, heeft een voorbereidingstijd van 45 minuten en een bereidingstijd van 2,5 uur. Ingrediënten 750 gram aardappels in blokken gesneden
Voorbereidingstijd 24 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten

Ingrediënten

  • 750 gram aardappels in blokken gesneden
  • 500 gram wortel
  • 3 pastinaken
  • 1 courgette
  • 2 prei
  • 2 grote uien
  • 1000 gram Black Angus sucadelappen
  • 3 tl paprikapoeder
  • 5 el bloem
  • 75 gram boter
  • 3 flesjes Guinness bier
  • 2 takjes tijm blaadjes er vanaf ritsen
  • 3 laurierbladeren
  • 3 el platte peterselie fijngehakt
  • Zwarte peper
  • Zout

Bereiding

  • Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
  • Begin met het wassen, snijden en schillen van de groente en de aardappels. Allen in wat grovere blokken.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 150 graden Celsius.
  • Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
  • Voeg de bloem en het paprikapoeder samen.
  • Snijd het vlees in blokken van ongeveer 3x3 cm
  • Rol het vlees door de bloem en het paprikapoeder.
  • Zet een gietijzeren ketel of dutch oven op de barbecue.
  • Smelt de boter in de ketel.
  • Bak de buitenkant van het vlees aan, dit kost ongeveer 10 minuten.
  • Haal dan het vlees uit de ketel en bak de ui in het vleesvocht, dit kost ook ongeveer tien minuten. Zorg dat de ui niet verbrandt.
  • Laat de temperatuur wat zakken, tot zo’n 120 graden.
  • Voeg het vlees weer toe aan de ketel, inclusief vocht.
  • Voeg dan 2 flesjes bier toe en wacht tot het gaat koken. Roer ondertussen wat door.
  • Voeg dan de laurierbladeren toe en de blaadjes van de takken tijm.
  • Laat zeker een uur pruttelen. Houd goed in de gaten of er niet te veel vocht wegkookt. Dat kan gebeuren omdat gietijzeren ketels niet helemaal dicht zijn en daardoor het vocht wegkan. Laat de temperatuur iets zakken of voeg nieuw bier toe.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout als het vlees mals is. Bij mij was dat na 1,5 uur.
  • Voeg dan alle groenten toe. Laat nog 3 kwartier sudderen.
  • Check of de aardappels gaat zijn en er voldoende peper/zout in zit.
  • Serveer het gerecht in een diep bord met een pint Guinness.
  • Smakelijk!

Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één.

Lees verder »

Cavemanstyle porterhousesteak met gebakken paprikasalade

Cavemanstyle is de meest rauwe stijl van barbecueën, daarbij leg je het vlees gewoon in de hete kolen en wacht je tot het vlees zijn gewenst gaarheid bereikt. Ik vind het zelf altijd wel spectaculair om zo je eten te bereiden. Simpel om te maken, wel even goed opletten. Dit keer een porterhouse-steak uit de Bommelerwaard. Wat is dat?

Lees verder »

Braziliaanse Picanha met molho à campanha

Picanha is natuurlijk een fantastisch stuk vlees en goed bereid heeft het eigenlijk niets extra nodig dan wat zout en peper. Zeker als je een wat betere picanha hebt. Ik gebruikte deze keer een picanha van www.devleesboerderij.nl. Het was een USA grainfed picanha met een mooie vetkap.

Lees verder »

Spruitjes met spek en krieltjes

Ik vind het altijd leuk om een complete maaltijd op de barbecue te bereiden. De basis is voor mij vaak vlees of vis en dan is het altijd puzzelen wat ik er nog bij maak. Voor winterse gerechten is dit een heerlijk bijgerecht. Het is ook simpel en snel klaar. Het enige wat je wat tijd kost is de spruitjes schoonmaken.

Lees verder »

Gerookte wild zwijnenbout met een honing-tijm glaze.

Het is hartje winter en het is koud. Wat is er nu lekkerder dan een stevige maaltijd op de barbecue te bereiden. Afgelopen weekend koos ik voor een bout van een wild zwijn, de voorvader van het varken. Ik maakte een bout van ongeveer 2 kilo. Deze werd geïnjecteerd, gerookt op hout van eiken rode wijnvaten en daarna mooi een glanzende lak gezet.

Lees verder »

Review Flame Boss Wi-Fi Thermometer

Afgelopen november bracht Flame Boss de eerste barbecuethermometer uit. Een barbecuethermometer die je over een langere periode in je vlees laat zitten bij low en slow bereidingen. Flame Boss kennen we natuurlijk van de barbecue controllers, maar nu hebben ze ook een thermometer. Ik heb hem gelijk besteld.

Lees verder »

Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vandaag was het koud buiten, beetje guur zelfs. Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees.

Lees verder »

Basis pulled pork burgers maar wel heel lekker!

De periode tussen kerst en nieuwjaar leent zich uiteraard erg goed om wat op de barbecue te bereiden. Het officiële deel van de feestdagen is voorbij en de kerstvakantie leent zich bij uitstek om wat leuke bereidingen te maken. Deze week maakte ik een eenvoudige pulled pork, enerzijds om mijn nieuwe thermometer te testen en anderzijds om gewoon een lekker broodje sappig vlees op tafel te zetten.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één. Een éénpansgerecht dus. Uiteraard serveerde ik er een lekkere pint Guinness bij voor het echte Ierland gevoel. Het gerecht is voor 6-8 personen, heeft een voorbereidingstijd van 45 minuten en een bereidingstijd van 2,5 uur. Ingrediënten 750 gram aardappels in blokken gesneden
Voorbereidingstijd24 min
Bereidingstijd2 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Iers
Trefwoord: Rund, Stoofpot
Porties: 7

Ingrediënten

  • 750 gram aardappels in blokken gesneden
  • 500 gram wortel
  • 3 pastinaken
  • 1 courgette
  • 2 prei
  • 2 grote uien
  • 1000 gram Black Angus sucadelappen
  • 3 tl paprikapoeder
  • 5 el bloem
  • 75 gram boter
  • 3 flesjes Guinness bier
  • 2 takjes tijm blaadjes er vanaf ritsen
  • 3 laurierbladeren
  • 3 el platte peterselie fijngehakt
  • Zwarte peper
  • Zout

Instructies

  • Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
  • Begin met het wassen, snijden en schillen van de groente en de aardappels. Allen in wat grovere blokken.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 150 graden Celsius.
  • Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
  • Voeg de bloem en het paprikapoeder samen.
  • Snijd het vlees in blokken van ongeveer 3x3 cm
  • Rol het vlees door de bloem en het paprikapoeder.
  • Zet een gietijzeren ketel of dutch oven op de barbecue.
  • Smelt de boter in de ketel.
  • Bak de buitenkant van het vlees aan, dit kost ongeveer 10 minuten.
  • Haal dan het vlees uit de ketel en bak de ui in het vleesvocht, dit kost ook ongeveer tien minuten. Zorg dat de ui niet verbrandt.
  • Laat de temperatuur wat zakken, tot zo’n 120 graden.
  • Voeg het vlees weer toe aan de ketel, inclusief vocht.
  • Voeg dan 2 flesjes bier toe en wacht tot het gaat koken. Roer ondertussen wat door.
  • Voeg dan de laurierbladeren toe en de blaadjes van de takken tijm.
  • Laat zeker een uur pruttelen. Houd goed in de gaten of er niet te veel vocht wegkookt. Dat kan gebeuren omdat gietijzeren ketels niet helemaal dicht zijn en daardoor het vocht wegkan. Laat de temperatuur iets zakken of voeg nieuw bier toe.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout als het vlees mals is. Bij mij was dat na 1,5 uur.
  • Voeg dan alle groenten toe. Laat nog 3 kwartier sudderen.
  • Check of de aardappels gaat zijn en er voldoende peper/zout in zit.
  • Serveer het gerecht in een diep bord met een pint Guinness.
  • Smakelijk!