Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi. Zorg dat je voor de bereiding vers en ook schoon hooi hebt zonder bestrijdingsmiddelen en dergelijke, je gaat het immers eten. Zorg er ook voor dat je na het koken een douche neemt, roken met hooi ruikt enorm. Dat in voorzorg genomen hebbende, is hooiroken een fantastische manier om een immens lekkere rooksmaak aan je hamburger toe te voegen. Let eens op het mooie rode rookrandje op de foto’s! Verder laat ik je natuurlijk vrij om je toppings naar hartenlust aan te passen. Voor deze burger koos is Blackangus gehakt met een vlees/vet verhouding van 80/20. Het vlees heeft van zichzelf al een heerlijk pure smaak. Ik mengde er cheddarkaas doorheen die tijdens het grillen lekker smelt. Het gerecht is voor 10 personen, heeft een voorbereidingstijd van 1 uur en een bereidingstijd van 1 uur.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • 2000 gram Black Angus gehakt
  • 5 plakken cheddar kaas
  • Verse zwarte peper
  • Vers gemalen zeezout
  • 10 broodjes
  • Tomaat
  • Eikenbladsla
  • Barbecuesaus
  • Rode ui
  • 2 grote handen vol hooi

Bereiding

  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe, let op, het gehakt heeft zelf een hele mooie smaak dus doe er niet te veel op.
  • Snijd de cheddar kaas in kleine blokjes een meng dit door het gehakt.
  • Maak 10 burgers van elk 200 gram.
  • Laat de burgers een aantal uur opstijven in de koelkast.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 100 graden Celsius
  • Leg de hamburgers op het rooster en voeg het hooi toe aan de kolen.
  • Knijp de luchtaan- en afvoer eventueel zodat de barbecue wat rustiger rookt.
  • Laat het hooi helemaal uitroken, dit kan 15-20 minuten duren.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 175 graden Celsius.
  • Snijd ondertussen de rode ui in ringen.
  • Grill de hamburgers tot een kerntemperatuur van 53 graden.
  • Fruit gelijktijdig de ui.
  • Bouw de burger op met sla, tomaat, burger, rode ui en je favoriete barbecuesaus.
  • Smakelijk!

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij www.devleesboerderij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn.

Lees verder »

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi.

Lees verder »

Farwest US steak & -salad

Vandaag maakte ik een Amerikaanse klassieker. Een ultieme USA grainfed ribeye van maar liefst een kilo, deze marineerde ik met een klassieke steak marinade. Het was een dikke steak, zo’n 4 centimeter, dus hij kon wel wat tijd in de marinade gebruiken. Daarna een reverse-sear bereiding, eerst garen en daarna afgrillen.

Lees verder »

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Santa Maria Tri-tip

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa.

Lees verder »

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Smoked Queso Dip

Deze barbecue-hit kan niet ontbreken op deze site! Smoked queso dip is een schotel met gerookte kaas+ wat lekkere pittige ingrediënten. Het perfecte voorgerecht om in de barbecue stemming te komen. Combineer het met een sangriaatje of een tequila en dip lekker een paar nachos in deze dip. Heerlijk….

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi. Zorg dat je voor de bereiding vers en ook schoon hooi hebt zonder bestrijdingsmiddelen en dergelijke, je gaat het immers eten. Zorg er ook voor dat je na het koken een douche neemt, roken met hooi ruikt enorm. Dat in voorzorg genomen hebbende, is hooiroken een fantastische manier om een immens lekkere rooksmaak aan je hamburger toe te voegen. Let eens op het mooie rode rookrandje op de foto’s! Verder laat ik je natuurlijk vrij om je toppings naar hartenlust aan te passen. Voor deze burger koos is Blackangus gehakt met een vlees/vet verhouding van 80/20. Het vlees heeft van zichzelf al een heerlijk pure smaak. Ik mengde er cheddarkaas doorheen die tijdens het grillen lekker smelt. Het gerecht is voor 10 personen, heeft een voorbereidingstijd van 1 uur en een bereidingstijd van 1 uur.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Burger
Porties: 10

Ingrediënten

  • 2000 gram Black Angus gehakt
  • 5 plakken cheddar kaas
  • Verse zwarte peper
  • Vers gemalen zeezout
  • 10 broodjes
  • Tomaat
  • Eikenbladsla
  • Barbecuesaus
  • Rode ui
  • 2 grote handen vol hooi

Instructies

  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe, let op, het gehakt heeft zelf een hele mooie smaak dus doe er niet te veel op.
  • Snijd de cheddar kaas in kleine blokjes een meng dit door het gehakt.
  • Maak 10 burgers van elk 200 gram.
  • Laat de burgers een aantal uur opstijven in de koelkast.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 100 graden Celsius
  • Leg de hamburgers op het rooster en voeg het hooi toe aan de kolen.
  • Knijp de luchtaan- en afvoer eventueel zodat de barbecue wat rustiger rookt.
  • Laat het hooi helemaal uitroken, dit kan 15-20 minuten duren.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 175 graden Celsius.
  • Snijd ondertussen de rode ui in ringen.
  • Grill de hamburgers tot een kerntemperatuur van 53 graden.
  • Fruit gelijktijdig de ui.
  • Bouw de burger op met sla, tomaat, burger, rode ui en je favoriete barbecuesaus.
  • Smakelijk!