Souvlaki van Livar varkenshaas met zelfgemaakte tzatziki

Eén van de vaste vleesgerechten in de Griekse keuken is de souvlaki: een spies met vlees. Dit keer koos ik voor Livar varken, het befaamde Limburgse kloostervarken. www.devleesboerderij.nl leverde mij dit lekkere vlees. Dit is het vierde recept in rij van de Griekse gerechten. Ik combineer deze lekkere souvlaki met zelfgemaakt tzatziki en een lekkere originele Griekse salade (choriatiki salata). Veel plezier! Hierna volgt nog een laatste Grieks recept….
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Ingrediënten

Marinade:

  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen geperste knoflook
  • Peper en zout

Tzatziki:

  • 3 tenen geperste knoflook
  • 350 gram Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel olijfolie
  • X hoeveelheid verse dille
  • Sap van een halve biologische citroen
  • Peper en zout

Salade:

  • 1 komkommer
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 groene paprika’s
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 100 gram fetakaas
  • Zwarte olijven
  • 1 theelepel oregano

Bereiding

  • Maak de marinade gereed door de ingrediënten van de marinade samen te voegen.
  • Dep de varkenshaasjes goed af
  • Snijd ze in blokken van ongeveer 2x2x2 centimeter
  • Doe de blokken vlees in een ziplock zakje, voeg de marinade toe en laat ze minimaal een uur marineren, langer mag altijd. Haal zoveel mogelijk lucht uit het zakje en meng de marinade goed door.
  • Maak dan de salade in een ruime kom door de ingrediënten te snijden in stukken en alles samen te voegen.
  • Maak dan de tzatziki, schil de komkommer en maak plakken met een schaaf of rasp. Houd de kern over. Laat de plakken komkommer uitlekken op een theedoek of droog ze wat af. De kern kun je overigens gewoon lekker opeten.
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten toe aan de tzatziki en zet deze in de koeling.
  • Maak dan de barbecue gereed op 200 graden, directe en indirecte zone.
  • Spies de blokken varkenshaas na het marineren aan een spies. Ik gebruik twee spiesen zodat ik ze makkelijk kan omdraaien.
  • Doe de overgebleven marinade over het vlees.
  • Grill de spiesen boven direct vuur totdat ze mooie grillstrepen hebben aan beide kanten.
  • Gaar ze daarna indirect af tot een kern van 62 graden
  • Laat smaken!!!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Souvlaki van Livar varkenshaas met zelfgemaakte tzatziki

Eén van de vaste vleesgerechten in de Griekse keuken is de souvlaki: een spies met vlees. Dit keer koos ik voor Livar varken, het befaamde Limburgse kloostervarken. www.devleesboerderij.nl leverde mij dit lekkere vlees. Dit is het vierde recept in rij van de Griekse gerechten. Ik combineer deze lekkere souvlaki met zelfgemaakt tzatziki en een lekkere originele Griekse salade (choriatiki salata). Veel plezier! Hierna volgt nog een laatste Grieks recept….
Voorbereidingstijd1 uur 15 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Direct, Indirect, Varken

Ingrediënten

Marinade:

  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen geperste knoflook
  • Peper en zout

Tzatziki:

  • 3 tenen geperste knoflook
  • 350 gram Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel olijfolie
  • X hoeveelheid verse dille
  • Sap van een halve biologische citroen
  • Peper en zout

Salade:

  • 1 komkommer
  • 3 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 groene paprika’s
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 100 gram fetakaas
  • Zwarte olijven
  • 1 theelepel oregano

Instructies

  • Maak de marinade gereed door de ingrediënten van de marinade samen te voegen.
  • Dep de varkenshaasjes goed af
  • Snijd ze in blokken van ongeveer 2x2x2 centimeter
  • Doe de blokken vlees in een ziplock zakje, voeg de marinade toe en laat ze minimaal een uur marineren, langer mag altijd. Haal zoveel mogelijk lucht uit het zakje en meng de marinade goed door.
  • Maak dan de salade in een ruime kom door de ingrediënten te snijden in stukken en alles samen te voegen.
  • Maak dan de tzatziki, schil de komkommer en maak plakken met een schaaf of rasp. Houd de kern over. Laat de plakken komkommer uitlekken op een theedoek of droog ze wat af. De kern kun je overigens gewoon lekker opeten.
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten toe aan de tzatziki en zet deze in de koeling.
  • Maak dan de barbecue gereed op 200 graden, directe en indirecte zone.
  • Spies de blokken varkenshaas na het marineren aan een spies. Ik gebruik twee spiesen zodat ik ze makkelijk kan omdraaien.
  • Doe de overgebleven marinade over het vlees.
  • Grill de spiesen boven direct vuur totdat ze mooie grillstrepen hebben aan beide kanten.
  • Gaar ze daarna indirect af tot een kern van 62 graden
  • Laat smaken!!!