Gerookte dorade

Naast vlees vind ik het ook heerlijk om vis te maken op de barbecue. Belangrijk is dat je goede verse koopt: vis mag eigenlijk niet ruiken. Dit is een recept wat je bij mij ziet terugkomen bij verschillende soorten vis, ditmaal gerookte dorade. Het is een eenvoudig recept: vis schoonmaken, pekelen, vullen, roken en opeten! Heerlijk resultaat gegarandeerd.
Voorbereidingstijd 3 uur 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 4 uur 50 minuten

Ingrediƫnten

  • 2 dorades
  • 1 citroen
  • Zwarte peper
  • Vloeibare boter
  • Verse rozemarijn
  • Zout
  • 2 teentjes knoflook
  • Weber seafood smoking blend rookhout

Bereiding

  • Spoel de vissen af en dep ze droog met keukenpapier, ook vanbinnen
  • Snijd de dorades aan elke kant vier keer schuin in met een scherp mes
  • Pekel de dorades volgens de 90 - 90 - 90 formule, 90 gram zout op elke liter gebruikt water, 90 minuten pekelen, 90 minuten rusten in de koelkast. Bij mij heeft dat altijd een heel mooi resultaat. Uiteraard mag je de vis ook langer laten rusten.
  • Leg je houtsnippers in de week.
  • Na de 2x90 minuten, halveer je de citroen, pers de ene helft uit en snijd de andere helft in plakjes
  • Wrijf de binnenkant van de dorade in met citroensap en doe er wat verse zwarte peper in
  • Stop er goed wat takjes rozemarijn in, schijven citroen en wat vloeibare boter. Als laatst doe je nog wat zout aan de binnenkant
  • Snijd de knoflookteentjes in plakjes en stop ze aan de buitenkant in sneden, daarna smeer ik nog wat olijfolie op de buitenkant van de vissen.
  • Ik rook de dorade indirect op een keteltemperatuur van 107 graden (bij voorkeur op een smoker, daarbij is de hitte op het rooster het meest gelijkmatig).
  • 10. Om het geheel een rooksmaak te geven voeg ik er rookhout aan toe
  • 11. Bij het bereiken van een kerntemperatuur van 63 graden zijn de vissen klaar om op te eten
  • 12. Smakelijk!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerookte dorade

Naast vlees vind ik het ook heerlijk om vis te maken op de barbecue. Belangrijk is dat je goede verse koopt: vis mag eigenlijk niet ruiken. Dit is een recept wat je bij mij ziet terugkomen bij verschillende soorten vis, ditmaal gerookte dorade. Het is een eenvoudig recept: vis schoonmaken, pekelen, vullen, roken en opeten! Heerlijk resultaat gegarandeerd.
Voorbereidingstijd3 uur 20 min
Bereidingstijd1 uur 30 min
Totale tijd4 uur 50 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Dorade, Indirect, Roken, Vis
Porties: 2

Ingrediƫnten

  • 2 dorades
  • 1 citroen
  • Zwarte peper
  • Vloeibare boter
  • Verse rozemarijn
  • Zout
  • 2 teentjes knoflook
  • Weber seafood smoking blend rookhout

Instructies

  • Spoel de vissen af en dep ze droog met keukenpapier, ook vanbinnen
  • Snijd de dorades aan elke kant vier keer schuin in met een scherp mes
  • Pekel de dorades volgens de 90 - 90 - 90 formule, 90 gram zout op elke liter gebruikt water, 90 minuten pekelen, 90 minuten rusten in de koelkast. Bij mij heeft dat altijd een heel mooi resultaat. Uiteraard mag je de vis ook langer laten rusten.
  • Leg je houtsnippers in de week.
  • Na de 2x90 minuten, halveer je de citroen, pers de ene helft uit en snijd de andere helft in plakjes
  • Wrijf de binnenkant van de dorade in met citroensap en doe er wat verse zwarte peper in
  • Stop er goed wat takjes rozemarijn in, schijven citroen en wat vloeibare boter. Als laatst doe je nog wat zout aan de binnenkant
  • Snijd de knoflookteentjes in plakjes en stop ze aan de buitenkant in sneden, daarna smeer ik nog wat olijfolie op de buitenkant van de vissen.
  • Ik rook de dorade indirect op een keteltemperatuur van 107 graden (bij voorkeur op een smoker, daarbij is de hitte op het rooster het meest gelijkmatig).
  • 10. Om het geheel een rooksmaak te geven voeg ik er rookhout aan toe
  • 11. Bij het bereiken van een kerntemperatuur van 63 graden zijn de vissen klaar om op te eten
  • 12. Smakelijk!