Gerookte dadels met geitenkaas

Soms wil je gewoon een lekker klein hapje of voorgerechtje serveren. Zoet valt meestal wel in de smaak en omdat het van de barbecue komt, hebben we graag ook wat rooksmaak erbij. We combineren dadels met geitenkaas, honing en spek. Het spek geeft de zoute “touch” aan het gerecht. We kozen voor Chevroux als vulling omdat het een lekkere zachte geitenkaas is die mooi balanceert met de andere smaken. Het is een gerechtje wat je binnen een uur kan maken en je ondertussen nog wat tijd geeft om een hoofdgerecht voor te bereiden. Uiteraard serveren we dit gerechtje met een lekker aperitief, een biertje, gepaired door www.beerwulf.com. We kozen voor een Brasserie Lefebvre Barbar Blond, 8%, geserveerd op 8-9 graden. Het laat de zoetheid van de dadels tot zijn recht laat komen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • 12 grote dadels met pit bv. Medjoul
  • Geitenkaas Chevroux
  • 12 plakken ontbijtspek
  • 12 prikkers
  • Eiken- of pecanhout
  • Honing

Bereiding

  • Maak de barbecue gereed voor indirect garen op een temperatuur van ongeveer 150 graden.
  • Snijd de dadels open, verwijder de pit en het steeltje.
  • Hol de dadel een beetje uit, zorg wel dat alle kanten dicht blijven zodat de kaas er straks niet uitloopt.
  • Vul de dadels met geitenkaas, dit kun je handig doen met een theelepel.
  • Rol dan de dadels in het ontbijtspek, zorg dat de opening van de dadel aan de bovenkant zit en steek er een prikker doorheen. Zorg ook dat het spek de kant van het steeltje bedekt, anders loopt de dadel leeg, dit is misschien wel het moeilijkste van het recept.
  • Leg de dadels op de indirecte zone van de barbecue en voeg een blokje eiken of pecanhout toe. Wij kozen zelf voor een Eiken-chunk van Smoking Wood van bij http://www.hetluxebuitenleven.nl .
  • Meng dan 100ml water en 100ml honing, kook dit licht in. Zo ontstaat er een dunne honing-glaze.
  • Kijk na ongeveer 45 minuten of het spek al bruin gerookt is.
  • Als dit het geval is dan smeer je er de honing-glaze over met een kwast.
  • Gaar de dadels dan nog 15 minuten, serveer direct, en geniet!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerookte dadels met geitenkaas

Soms wil je gewoon een lekker klein hapje of voorgerechtje serveren. Zoet valt meestal wel in de smaak en omdat het van de barbecue komt, hebben we graag ook wat rooksmaak erbij. We combineren dadels met geitenkaas, honing en spek. Het spek geeft de zoute “touch” aan het gerecht. We kozen voor Chevroux als vulling omdat het een lekkere zachte geitenkaas is die mooi balanceert met de andere smaken. Het is een gerechtje wat je binnen een uur kan maken en je ondertussen nog wat tijd geeft om een hoofdgerecht voor te bereiden. Uiteraard serveren we dit gerechtje met een lekker aperitief, een biertje, gepaired door www.beerwulf.com. We kozen voor een Brasserie Lefebvre Barbar Blond, 8%, geserveerd op 8-9 graden. Het laat de zoetheid van de dadels tot zijn recht laat komen.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd1 uur
Gang: Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Indirect, Roken
Porties: 6

Ingrediënten

  • 12 grote dadels met pit bv. Medjoul
  • Geitenkaas Chevroux
  • 12 plakken ontbijtspek
  • 12 prikkers
  • Eiken- of pecanhout
  • Honing

Instructies

  • Maak de barbecue gereed voor indirect garen op een temperatuur van ongeveer 150 graden.
  • Snijd de dadels open, verwijder de pit en het steeltje.
  • Hol de dadel een beetje uit, zorg wel dat alle kanten dicht blijven zodat de kaas er straks niet uitloopt.
  • Vul de dadels met geitenkaas, dit kun je handig doen met een theelepel.
  • Rol dan de dadels in het ontbijtspek, zorg dat de opening van de dadel aan de bovenkant zit en steek er een prikker doorheen. Zorg ook dat het spek de kant van het steeltje bedekt, anders loopt de dadel leeg, dit is misschien wel het moeilijkste van het recept.
  • Leg de dadels op de indirecte zone van de barbecue en voeg een blokje eiken of pecanhout toe. Wij kozen zelf voor een Eiken-chunk van Smoking Wood van bij http://www.hetluxebuitenleven.nl .
  • Meng dan 100ml water en 100ml honing, kook dit licht in. Zo ontstaat er een dunne honing-glaze.
  • Kijk na ongeveer 45 minuten of het spek al bruin gerookt is.
  • Als dit het geval is dan smeer je er de honing-glaze over met een kwast.
  • Gaar de dadels dan nog 15 minuten, serveer direct, en geniet!