Gerookte camembert op cederhout

Dit recept heeft betrekking op een zogenaamde lopende camembert. Omdat we hem op de BBQ bereiden kan er een extra smaakdimensie worden toegevoegd. Dit bereiken we door rookhout toe te voegen tijdens de bereiding. De gevorderde gebruiker kan er ook voor kiezen om de plank zelf te laten smeulen tijdens de bereiding. Dit vergt wel enige oefening. Val direct na serveren aan door met plakjes gesneden stokbrood of crackertjes de kaas op te lepelen. De smaaksensatie van de hartige kaas, de zoete jam en de pittige pepertjes is fenomenaal. Ik maakte dit recept samen met Luc de Hoogh op ‘Het ultieme bier en BBQ experiment zomer 2018’.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 camemberts naar keuze
  • 6 eetlepels abrikozenjam
  • 2 jalapeño pepers liefst uit een potje
  • Stokbrood en/of crackertjes

Bereiding

  • Blaker de cederhouten plank aan beide kanten boven de hete kolen totdat ze mooi bruin ziet, neem ze af en laat even afkoelen
  • Maak de BBQ klaar voor indirecte bereiding op ongeveer 180 graden
  • Positioneer de kazen op de plank
  • Snij de deksel/bovenkant van de kazen weg. Doe dit zodat de inhoud er niet direct uitloopt.
  • Besmeer de bovenzijde met de abrikozenjam
  • Leg schijfjes jalapeño peper op de kazen.
  • Smeer weer jam in de ringen jalapeño
  • Top af met wat cayennepeper
  • Zet het geheel op de BBQ, weg van de kolen
  • Voeg naar smaak rookhout toe, kers of appel zijn goede en veilige houtsoorten
  • Het geheel is klaar zodra de zijkanten inzakken en de kaas bijna gaat 'lopen', dit duurt ongeveer 30 minuten.

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerookte camembert op cederhout

Dit recept heeft betrekking op een zogenaamde lopende camembert. Omdat we hem op de BBQ bereiden kan er een extra smaakdimensie worden toegevoegd. Dit bereiken we door rookhout toe te voegen tijdens de bereiding. De gevorderde gebruiker kan er ook voor kiezen om de plank zelf te laten smeulen tijdens de bereiding. Dit vergt wel enige oefening. Val direct na serveren aan door met plakjes gesneden stokbrood of crackertjes de kaas op te lepelen. De smaaksensatie van de hartige kaas, de zoete jam en de pittige pepertjes is fenomenaal. Ik maakte dit recept samen met Luc de Hoogh op ‘Het ultieme bier en BBQ experiment zomer 2018’.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd40 min
Gang: Voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Indirect, Kaas, Roken
Porties: 8

Ingrediënten

  • 2 camemberts naar keuze
  • 6 eetlepels abrikozenjam
  • 2 jalapeño pepers liefst uit een potje
  • Stokbrood en/of crackertjes

Instructies

  • Blaker de cederhouten plank aan beide kanten boven de hete kolen totdat ze mooi bruin ziet, neem ze af en laat even afkoelen
  • Maak de BBQ klaar voor indirecte bereiding op ongeveer 180 graden
  • Positioneer de kazen op de plank
  • Snij de deksel/bovenkant van de kazen weg. Doe dit zodat de inhoud er niet direct uitloopt.
  • Besmeer de bovenzijde met de abrikozenjam
  • Leg schijfjes jalapeño peper op de kazen.
  • Smeer weer jam in de ringen jalapeño
  • Top af met wat cayennepeper
  • Zet het geheel op de BBQ, weg van de kolen
  • Voeg naar smaak rookhout toe, kers of appel zijn goede en veilige houtsoorten
  • Het geheel is klaar zodra de zijkanten inzakken en de kaas bijna gaat 'lopen', dit duurt ongeveer 30 minuten.