Gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes

Als jij winter zegt, dan zeg ik zuurkool. Vaak eten wij Nederlanders dat met gerookte worst van het bekende merk met de U of van bij de H. Maar dit keer deed ik dat eens anders. Ik bestelde bij de V van vleesboerderij.nl en dan geen rookworst maar een lekker porkrack. Op het porkrack deed ik een lekker kruidenmengseltje met als basis wat olie en wat zure sinaasappeljam. Dit combineerde ik met zuurkool in wijn en appeltjes. Het was een verrukkelijk gerecht dus ik hoop dat jullie er ook van kunnen genieten Het gerecht is voor 6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 30 minuten en een bereidingstijd van 1 uur. Ingrediënten 1 kg porkrack
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • 1 kg porkrack
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels sinaasappel confituur
  • 5 takjes tijm
  • 10 blaadjes salie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel verse zwarte peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 kg zuurkool
  • 250 ml witte wijn
  • 8 elstars

Bereiding

  • Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
  • Hak de knoflook fijn. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Hak de salie fijn.
  • Doe alles in een kommetje. Voeg de confituur, de olijfolie en het peper en zout toe. Roer goed door elkaar tot een smeuïg papje.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 150 graden Celsius.
  • Haal het vlees uit de verpakking en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
  • Verwijder het vlies aan de botzijde met de achterkant van een lepel.
  • Smeer het porkrack in met het mengsel.
  • Snij een sinaasappel in 8 partjes.
  • Zet het rack rechtop als dat gaat of leg het op de botkant als dat niet gaat op een plancha. Doe nog een scheutje olijfolie op de plancha. Leg de partjes sinaasappel ook op de plancha.
  • Gaar het porkrack op de barbecue. Voeg 1 chunk appelhout toe aan het vuur voor een beetje rooksmaak.
  • Schil ondertussen de appels, haal het klokhuis weg en snijd in stukken van 3x3 centimeter.
  • Laat de zuurkool uitlekken.
  • Doe de appels, de uitgelekte zuurkool en de wijn in een ketel.
  • Als de kerntemperatuur 62 graden Celsius is, dan mag het rack van de barbecue. Dek het af met aluminiumfolie en laat rusten.
  • Gaar nu de zuurkool ongeveer twintig minuten.
  • Serveer het porkrack in stukken met zuurkool en een partje sinaasappel!
  • Smakelijk!

Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één.

Lees verder »

Cavemanstyle porterhousesteak met gebakken paprikasalade

Cavemanstyle is de meest rauwe stijl van barbecueën, daarbij leg je het vlees gewoon in de hete kolen en wacht je tot het vlees zijn gewenst gaarheid bereikt. Ik vind het zelf altijd wel spectaculair om zo je eten te bereiden. Simpel om te maken, wel even goed opletten. Dit keer een porterhouse-steak uit de Bommelerwaard. Wat is dat?

Lees verder »

Braziliaanse Picanha met molho à campanha

Picanha is natuurlijk een fantastisch stuk vlees en goed bereid heeft het eigenlijk niets extra nodig dan wat zout en peper. Zeker als je een wat betere picanha hebt. Ik gebruikte deze keer een picanha van www.devleesboerderij.nl. Het was een USA grainfed picanha met een mooie vetkap.

Lees verder »

Spruitjes met spek en krieltjes

Ik vind het altijd leuk om een complete maaltijd op de barbecue te bereiden. De basis is voor mij vaak vlees of vis en dan is het altijd puzzelen wat ik er nog bij maak. Voor winterse gerechten is dit een heerlijk bijgerecht. Het is ook simpel en snel klaar. Het enige wat je wat tijd kost is de spruitjes schoonmaken.

Lees verder »

Gerookte wild zwijnenbout met een honing-tijm glaze.

Het is hartje winter en het is koud. Wat is er nu lekkerder dan een stevige maaltijd op de barbecue te bereiden. Afgelopen weekend koos ik voor een bout van een wild zwijn, de voorvader van het varken. Ik maakte een bout van ongeveer 2 kilo. Deze werd geïnjecteerd, gerookt op hout van eiken rode wijnvaten en daarna mooi een glanzende lak gezet.

Lees verder »

Review Flame Boss Wi-Fi Thermometer

Afgelopen november bracht Flame Boss de eerste barbecuethermometer uit. Een barbecuethermometer die je over een langere periode in je vlees laat zitten bij low en slow bereidingen. Flame Boss kennen we natuurlijk van de barbecue controllers, maar nu hebben ze ook een thermometer. Ik heb hem gelijk besteld.

Lees verder »

Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vandaag was het koud buiten, beetje guur zelfs. Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees.

Lees verder »

Basis pulled pork burgers maar wel heel lekker!

De periode tussen kerst en nieuwjaar leent zich uiteraard erg goed om wat op de barbecue te bereiden. Het officiële deel van de feestdagen is voorbij en de kerstvakantie leent zich bij uitstek om wat leuke bereidingen te maken. Deze week maakte ik een eenvoudige pulled pork, enerzijds om mijn nieuwe thermometer te testen en anderzijds om gewoon een lekker broodje sappig vlees op tafel te zetten.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerookt porkrack met sinaasappel en zuurkool met appeltjes

Als jij winter zegt, dan zeg ik zuurkool. Vaak eten wij Nederlanders dat met gerookte worst van het bekende merk met de U of van bij de H. Maar dit keer deed ik dat eens anders. Ik bestelde bij de V van vleesboerderij.nl en dan geen rookworst maar een lekker porkrack. Op het porkrack deed ik een lekker kruidenmengseltje met als basis wat olie en wat zure sinaasappeljam. Dit combineerde ik met zuurkool in wijn en appeltjes. Het was een verrukkelijk gerecht dus ik hoop dat jullie er ook van kunnen genieten Het gerecht is voor 6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 30 minuten en een bereidingstijd van 1 uur. Ingrediënten 1 kg porkrack
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Porkrack, Varken
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 kg porkrack
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels sinaasappel confituur
  • 5 takjes tijm
  • 10 blaadjes salie
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel verse zwarte peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 kg zuurkool
  • 250 ml witte wijn
  • 8 elstars

Instructies

  • Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
  • Hak de knoflook fijn. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Hak de salie fijn.
  • Doe alles in een kommetje. Voeg de confituur, de olijfolie en het peper en zout toe. Roer goed door elkaar tot een smeuïg papje.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig indirect. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur naast het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect, dus daar hoef je niets extra te doen. De richttemperatuur voor de ketel is 150 graden Celsius.
  • Haal het vlees uit de verpakking en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees na op oneffenheden, overtollig vet of (harde) stukjes die je wil verwijderen.
  • Verwijder het vlies aan de botzijde met de achterkant van een lepel.
  • Smeer het porkrack in met het mengsel.
  • Snij een sinaasappel in 8 partjes.
  • Zet het rack rechtop als dat gaat of leg het op de botkant als dat niet gaat op een plancha. Doe nog een scheutje olijfolie op de plancha. Leg de partjes sinaasappel ook op de plancha.
  • Gaar het porkrack op de barbecue. Voeg 1 chunk appelhout toe aan het vuur voor een beetje rooksmaak.
  • Schil ondertussen de appels, haal het klokhuis weg en snijd in stukken van 3x3 centimeter.
  • Laat de zuurkool uitlekken.
  • Doe de appels, de uitgelekte zuurkool en de wijn in een ketel.
  • Als de kerntemperatuur 62 graden Celsius is, dan mag het rack van de barbecue. Dek het af met aluminiumfolie en laat rusten.
  • Gaar nu de zuurkool ongeveer twintig minuten.
  • Serveer het porkrack in stukken met zuurkool en een partje sinaasappel!
  • Smakelijk!