Gemarineerde hertenbiefstuk met rode kool en bataatfriet

En dan is het jaar weer bijna voorbij, voor de meest mensen denk ik wel het raarste jaar ooit. Veel thuis geweest en goed gebruik kunnen maken van mijn nieuwe barbecue. In December vind ik het altijd leuk om een of twee wat uitgebreidere en specialere gerechten op de barbecue te maken. Gewoon voor de decembermaand of voor de aankomende kerstdagen. Mocht je inspiratie nodig hebben voor een mooi kerstgerecht op de barbecue dan presenteer ik hierbij mijn eerste kerstgerecht van 2020. Wat is er nu mooier dan om in deze periode lekker wild te bereiden? De basis van dit gerecht is een goede hertenbiefstuk van zo’n 750 gram. Daar kun je met 4 personen echt goed van eten. Het vlees is erg mals en heeft een fijne structuur. Ik marineer het vlees zeker meer dan 12 uur in de koeling. Daarbij maak ik een rode kool klaar in een gietijzeren ketel, uiteraard op de barbecue. Door dit te combineren met cranberries, appelazijn en citroensap krijgt de rode kool een friszure smaak en de suiker zoet het ietwat aan. Ik serveer er zelfgemaakte bataatfrietjes bij, die zijn lekker zoet en zien er goed uit. Veel plezier met het maken van dit recept en alvast fijne feestdagen.
Voorbereidingstijd 13 uur
Bereidingstijd 2 uur

Ingrediënten

Marinade

  • 4 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel worchestershiresaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 50 ml rode wijn
  • 1 theelepel verse gemalen peper
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 theelepel zout

Rode kool

  • ½ rode kool
  • 3 uien
  • 3 grote tenen knoflook
  • 150 gram cranberries
  • 30 ml zonnebloemolie
  • 50 ml appelciderazijn
  • 2 grote eetlepels bruine basterdsuiker
  • 75 ml rode wijn
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 boskoop appels

Bataatfrietjes

  • 4 bataten
  • 1 flinke theelepel paprika poeder
  • 1 flinke theelepel tijm gemalen
  • Zeezout
  • Olijfolie

Hertenbiefstuk

  • 750 hertenbiefstuk
  • Oijfolie

Bereiding

  • Begin met het maken van de marinade. Neem een kommetje en doe daar de olijfolie, de worchestershiresaus, sojasaus, peper en rode wijn in. Hak dan de knoflook in kleine stukjes en pers de citroen. Voeg alles bij elkaar.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees daarna na op oneffenheden, overschot aan vet of stukjes. Zodat het gerecht netjes komt uit te zien. Bij deze hertenbiefstuk kon ik geen enkele oneffenheid te vinden.
  • Doe het vlees in een her-sluitbaar/ziplock zakje (ik haal ze altijd met grote hoeveelheden bij de Ikea) en schenk de marinade er bovenop. Masseer met je handen de marinade door het zakje zodat alle vlees is bedekt. Sluit het zakje en probeer zo weinig mogelijk lucht over te houden. Leg het zakje in de koeling. Laat het minimaal 12 uur marineren in de koeling.
  • Start een uur voordat je de biefstuk wil maken met de rode kool. Haal op dat moment ook ongeveer het vlees uit de koeling, zo kan het op kamertemperatuur komen.
  • Maak je barbecue klaar voor volledig direct. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de Heat Deflector niet gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur in de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 200 graden. Hang/zet ook je ketel al boven het vuur zodat deze heet kan worden.
  • Was de rode kool en snijd hem in 4 parten. Ik gebruik zelf maar een halve rode kool. Snijd het hart uit de kool en snijd de kool in slierten met een keukenmachine. Snijd de knoflook en de uien fijn. Was de cranberries. Schil de appel en snijd hem in stukjes.
  • Als de barbecue heet genoeg is fruit je de uien en de knoflook in de olie in de ketel. Daarna voeg je de kool toe en bakt deze een paar minuten aan. Dan voeg je de appel, cranberries, de azijn, de kruidnagels, laurierbladeren ook allemaal toe. Voeg de wijn ook toe er roer goed door.
  • Doe de deksel op de pan. Laat dit ongeveer een uur pruttelen. De temperatuur mag nu omlaag naar 150 graden. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de ketel zit, zo niet, voeg dan water of wijn bij. Na een uur is de rode kool klaar.
  • Schil de bataten, snijd ze vierkant en maak er frietjes van. Meng in een kom de paprikapoeder en de tijm. Leg de frietjes in de kom. Doe er olijfolie en zeezout op en meng goed door.
  • Stook de barbecue weer iets heter als de rode kool klaar is. Ben gerust, deze blijft nog lang warm in een gietijzeren ketel. Ik ging naar 200 graden.
  • Zet ondertussen ook wat borden in de oven, zodat deze heet zijn als je je gerecht opdient.
  • Gebruik nu een grillrooster, gietijzeren rooster of grillgrate. Bij grillgrates heb je geen flame-ups dus dat is heel handig, bij de andere twee moet je erop letten dat je aardappelen niet verbranden. Leg daar de frietjes op en bak ze snel. Het duurt een paar minuten per kant.
  • Haal ondertussen het hert uit de zak, dep het af en smeer het in met olijfolie. Hier niet te veel.
  • Grill de biefstuk op de barbecue tot een kerntemperatuur van 50 graden. Probeer een mooie quadrillage aan te brengen en op de helft te draaien.
  • Als de biefstuk gereed is leg je hemin een schaal en dek je hem 8 minuten af onder aluminiumfolie.
  • Maak in de tussentijd de borden gereed met de rode kool en bataatfrietjes. Bestrooi de frietjes nog met wat zeezout. Snijd als laatste de hertenbiefstuk in mooie medaillons.
  • Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen.

Lees verder »

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij www.devleesboerderij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn.

Lees verder »

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi.

Lees verder »

Farwest US steak & -salad

Vandaag maakte ik een Amerikaanse klassieker. Een ultieme USA grainfed ribeye van maar liefst een kilo, deze marineerde ik met een klassieke steak marinade. Het was een dikke steak, zo’n 4 centimeter, dus hij kon wel wat tijd in de marinade gebruiken. Daarna een reverse-sear bereiding, eerst garen en daarna afgrillen.

Lees verder »

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Santa Maria Tri-tip

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa.

Lees verder »

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gemarineerde hertenbiefstuk met rode kool en bataatfriet

En dan is het jaar weer bijna voorbij, voor de meest mensen denk ik wel het raarste jaar ooit. Veel thuis geweest en goed gebruik kunnen maken van mijn nieuwe barbecue. In December vind ik het altijd leuk om een of twee wat uitgebreidere en specialere gerechten op de barbecue te maken. Gewoon voor de decembermaand of voor de aankomende kerstdagen. Mocht je inspiratie nodig hebben voor een mooi kerstgerecht op de barbecue dan presenteer ik hierbij mijn eerste kerstgerecht van 2020. Wat is er nu mooier dan om in deze periode lekker wild te bereiden? De basis van dit gerecht is een goede hertenbiefstuk van zo’n 750 gram. Daar kun je met 4 personen echt goed van eten. Het vlees is erg mals en heeft een fijne structuur. Ik marineer het vlees zeker meer dan 12 uur in de koeling. Daarbij maak ik een rode kool klaar in een gietijzeren ketel, uiteraard op de barbecue. Door dit te combineren met cranberries, appelazijn en citroensap krijgt de rode kool een friszure smaak en de suiker zoet het ietwat aan. Ik serveer er zelfgemaakte bataatfrietjes bij, die zijn lekker zoet en zien er goed uit. Veel plezier met het maken van dit recept en alvast fijne feestdagen.
Voorbereidingstijd13 uur
Bereidingstijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Hert
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade

  • 4 eetlepels olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel worchestershiresaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 50 ml rode wijn
  • 1 theelepel verse gemalen peper
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 theelepel zout

Rode kool

  • ½ rode kool
  • 3 uien
  • 3 grote tenen knoflook
  • 150 gram cranberries
  • 30 ml zonnebloemolie
  • 50 ml appelciderazijn
  • 2 grote eetlepels bruine basterdsuiker
  • 75 ml rode wijn
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 boskoop appels

Bataatfrietjes

  • 4 bataten
  • 1 flinke theelepel paprika poeder
  • 1 flinke theelepel tijm gemalen
  • Zeezout
  • Olijfolie

Hertenbiefstuk

  • 750 hertenbiefstuk
  • Oijfolie

Instructies

  • Begin met het maken van de marinade. Neem een kommetje en doe daar de olijfolie, de worchestershiresaus, sojasaus, peper en rode wijn in. Hak dan de knoflook in kleine stukjes en pers de citroen. Voeg alles bij elkaar.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Kijk het vlees daarna na op oneffenheden, overschot aan vet of stukjes. Zodat het gerecht netjes komt uit te zien. Bij deze hertenbiefstuk kon ik geen enkele oneffenheid te vinden.
  • Doe het vlees in een her-sluitbaar/ziplock zakje (ik haal ze altijd met grote hoeveelheden bij de Ikea) en schenk de marinade er bovenop. Masseer met je handen de marinade door het zakje zodat alle vlees is bedekt. Sluit het zakje en probeer zo weinig mogelijk lucht over te houden. Leg het zakje in de koeling. Laat het minimaal 12 uur marineren in de koeling.
  • Start een uur voordat je de biefstuk wil maken met de rode kool. Haal op dat moment ook ongeveer het vlees uit de koeling, zo kan het op kamertemperatuur komen.
  • Maak je barbecue klaar voor volledig direct. Bij de Kamado houdt dat in dat ik de Heat Deflector niet gebruik, bij de Weber betekent dit dat ik mijn vuur in de midden zone maak. De richttemperatuur voor mijn dome is ongeveer 200 graden. Hang/zet ook je ketel al boven het vuur zodat deze heet kan worden.
  • Was de rode kool en snijd hem in 4 parten. Ik gebruik zelf maar een halve rode kool. Snijd het hart uit de kool en snijd de kool in slierten met een keukenmachine. Snijd de knoflook en de uien fijn. Was de cranberries. Schil de appel en snijd hem in stukjes.
  • Als de barbecue heet genoeg is fruit je de uien en de knoflook in de olie in de ketel. Daarna voeg je de kool toe en bakt deze een paar minuten aan. Dan voeg je de appel, cranberries, de azijn, de kruidnagels, laurierbladeren ook allemaal toe. Voeg de wijn ook toe er roer goed door.
  • Doe de deksel op de pan. Laat dit ongeveer een uur pruttelen. De temperatuur mag nu omlaag naar 150 graden. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de ketel zit, zo niet, voeg dan water of wijn bij. Na een uur is de rode kool klaar.
  • Schil de bataten, snijd ze vierkant en maak er frietjes van. Meng in een kom de paprikapoeder en de tijm. Leg de frietjes in de kom. Doe er olijfolie en zeezout op en meng goed door.
  • Stook de barbecue weer iets heter als de rode kool klaar is. Ben gerust, deze blijft nog lang warm in een gietijzeren ketel. Ik ging naar 200 graden.
  • Zet ondertussen ook wat borden in de oven, zodat deze heet zijn als je je gerecht opdient.
  • Gebruik nu een grillrooster, gietijzeren rooster of grillgrate. Bij grillgrates heb je geen flame-ups dus dat is heel handig, bij de andere twee moet je erop letten dat je aardappelen niet verbranden. Leg daar de frietjes op en bak ze snel. Het duurt een paar minuten per kant.
  • Haal ondertussen het hert uit de zak, dep het af en smeer het in met olijfolie. Hier niet te veel.
  • Grill de biefstuk op de barbecue tot een kerntemperatuur van 50 graden. Probeer een mooie quadrillage aan te brengen en op de helft te draaien.
  • Als de biefstuk gereed is leg je hemin een schaal en dek je hem 8 minuten af onder aluminiumfolie.
  • Maak in de tussentijd de borden gereed met de rode kool en bataatfrietjes. Bestrooi de frietjes nog met wat zeezout. Snijd als laatste de hertenbiefstuk in mooie medaillons.
  • Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Notities