Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Bereiding

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één.

Lees verder »

Cavemanstyle porterhousesteak met gebakken paprikasalade

Cavemanstyle is de meest rauwe stijl van barbecueën, daarbij leg je het vlees gewoon in de hete kolen en wacht je tot het vlees zijn gewenst gaarheid bereikt. Ik vind het zelf altijd wel spectaculair om zo je eten te bereiden. Simpel om te maken, wel even goed opletten. Dit keer een porterhouse-steak uit de Bommelerwaard. Wat is dat?

Lees verder »

Braziliaanse Picanha met molho à campanha

Picanha is natuurlijk een fantastisch stuk vlees en goed bereid heeft het eigenlijk niets extra nodig dan wat zout en peper. Zeker als je een wat betere picanha hebt. Ik gebruikte deze keer een picanha van www.devleesboerderij.nl. Het was een USA grainfed picanha met een mooie vetkap.

Lees verder »

Spruitjes met spek en krieltjes

Ik vind het altijd leuk om een complete maaltijd op de barbecue te bereiden. De basis is voor mij vaak vlees of vis en dan is het altijd puzzelen wat ik er nog bij maak. Voor winterse gerechten is dit een heerlijk bijgerecht. Het is ook simpel en snel klaar. Het enige wat je wat tijd kost is de spruitjes schoonmaken.

Lees verder »

Gerookte wild zwijnenbout met een honing-tijm glaze.

Het is hartje winter en het is koud. Wat is er nu lekkerder dan een stevige maaltijd op de barbecue te bereiden. Afgelopen weekend koos ik voor een bout van een wild zwijn, de voorvader van het varken. Ik maakte een bout van ongeveer 2 kilo. Deze werd geïnjecteerd, gerookt op hout van eiken rode wijnvaten en daarna mooi een glanzende lak gezet.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zuid-Afrikaans
Trefwoord: Direct, Lam
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Instructies

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Notities