Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Bereiding

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Santa Maria Tri-tip

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa.

Lees verder »

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Smoked Queso Dip

Deze barbecue-hit kan niet ontbreken op deze site! Smoked queso dip is een schotel met gerookte kaas+ wat lekkere pittige ingrediënten. Het perfecte voorgerecht om in de barbecue stemming te komen. Combineer het met een sangriaatje of een tequila en dip lekker een paar nachos in deze dip. Heerlijk….

Lees verder »

Australische Lamsspiesen met citroen en knoflook

Afgelopen weekend maakte ik lamsspiesen op Australische wijze. Als basis gebruikte is lamsbout (schijf) van www.devleesboerderij.nl. Ik bestelde een plak van de bout, zonder bot. Lamsvlees is vrij mals en licht verteerbaar, zeker de achterpoot. Daarom combineerde ik het met een frisse marinade van citroen, munt en knoflook.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zuid-Afrikaans
Trefwoord: Direct, Lam
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Instructies

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Notities