Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Bereiding

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen.

Lees verder »

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij www.devleesboerderij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn.

Lees verder »

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi.

Lees verder »

Farwest US steak & -salad

Vandaag maakte ik een Amerikaanse klassieker. Een ultieme USA grainfed ribeye van maar liefst een kilo, deze marineerde ik met een klassieke steak marinade. Het was een dikke steak, zo’n 4 centimeter, dus hij kon wel wat tijd in de marinade gebruiken. Daarna een reverse-sear bereiding, eerst garen en daarna afgrillen.

Lees verder »

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zuid-Afrikaans
Trefwoord: Direct, Lam
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Instructies

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Notities