Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Bereiding

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Australische Lamsspiesen met citroen en knoflook

Afgelopen weekend maakte ik lamsspiesen op Australische wijze. Als basis gebruikte is lamsbout (schijf) van www.devleesboerderij.nl. Ik bestelde een plak van de bout, zonder bot. Lamsvlees is vrij mals en licht verteerbaar, zeker de achterpoot. Daarom combineerde ik het met een frisse marinade van citroen, munt en knoflook.

Lees verder »

Cinnamon Rolls

Soms is het leuk een hele maaltijd op de barbecue te bereiden inclusief dessert. Cinnamon rolls is een lekkere zoete hap die je op je barbecue kan bereiden. Let even op, het kost toch nogal wat tijd om deze te maken én ik vind ze lekkerder als ze afgekoeld zijn dan als ze nog warm zijn.

Lees verder »

Haasbiefstuk met kruidenkorst

De lente loont zich voor wat lichtere gerechten dan in de winter. Buiten dat zijn er weer verse asperges en kruiden. In dit gerecht combineer ik de pure smaken van de haasbiefstuk met vers gesneden kruiden en romige zelf gemaakt kruidenboter

Lees verder »

Pollo al Mattone met pesto penne

Vandaag maak ik eens iets Italiaans, Toscaans om precies te zijn, dat doe ik eigenlijk niet zo vaak. De basis van het gerecht is een heerlijke Hollandse maïskip van www.devleesboerderij.nl. Daar ga ik iets speciaals me doen. We gaan de kip ‘al mattone’ maken, dat is niet meer dan een hete steen bovenop de kip op het moment van grillen.

Lees verder »

Black Angus skirtsteak wood wrapped wraps

De afgelopen koude tijd heb ik veel winterse gerechten gemaakt, maar aangezien het zonnetje weer begint te komen mag het weer wat lichter. Ik heb iets gemaakt dat ik al een tijdje wou maken. Het zijn wraps die ik omwikkel met woodwraps, dus een houten wrap om een maïswrap heen.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Afrikaanse Lamskoteletjes met witlof en puree

Vandaag maakte ik heerlijke Afrikaanse lamskoteletjes. De lamskoteletjes komen natuurlijk van www.devleesboerderij.nl en niet uit Afrika, maar de kruiden moeten het doen… Ik heb 10 Nieuw Zeelandse lamskoteletten uit de diepvries. De lamskoteletjes maak ik Karoo-styled. De Karoo is een regio in het westen van Zuid-Afrika waar het lamsvlees erg goed is. Dit komt omdat het een woestijngebied is waar de beestjes veel plek hebben om rond te lopen. Logisch dan ook dat men daar veel lamsrecepten heeft verfijnd. Om dit gerecht een typische Karoo smaak te geven maakte ik een rub van pimentpoeder, witte peper, zout en korianderpoeder. Ik serveerde dit gerecht samen met gegrilde witlof en een puree met een blaadje koriander. Veel plezier met maken en smakelijk!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zuid-Afrikaans
Trefwoord: Direct, Lam
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1000 gram Nieuw Zeelandse lamskoteletten
  • 3-4 witlof
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 eetlepels zout
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • Aardappels voor puree

Instructies

  • Eerst haal ik de lamskoteletjes uit de diepvries en laat ze ontdooien in de koelkast. Dat doe ik een dag van tevoren.
  • Dan maak ik de rub. Ik voeg het korianderpoeder, het zout, het pimentpoeder en de witte peper bij elkaar en meng dit goed door elkaar.
  • Ik haal het vlees uit de koeling en dep het af met keukenpapier. Daarna kijk ik het vlees even na op oneffenheden of stukjes die ik wil verwijderen omdat het er dan mooier uitziet. Dat doe ik met name als ik daarna ook foto’s van het gerecht maak.
  • Ik wrijf de koteletjes in met de rub en zorg dat de rub goed blijft plakken.
  • Ik maak mijn barbecue aan op een temperatuur van 150 graden en richt deze in voor direct grillen. Ik gebruikte zelf mijn grillgrates. Hiermee bereik ik een hoge grilltemperatuur, geen vlammen en krijg ik een prachtige quadrillage.
  • Ondertussen was ik de witlof, daarna kook ik de witlof ongeveer 15 minuten in kokend water. Ondertussen schil en kook ik ook de aardappels.
  • Daarna snijd ik de witlof in de lengte doormidden. Verbrand je vingers niet!
  • Dan ga ik naar de barbecue en grill de koteletjes. Als de koteletjes bijna klaar zijn grill ik ook de witlof, ik leg ze op de kant van de snede. De koteletjes moeten een kerntemperatuur hebben van ongeveer 54 graden (medium). Wil je ze meer doorbakken mag dat natuurlijk ook. De witlof is al gaar, dus die moet je alleen aanbakken voor de lekkere grillsmaak.
  • Ik serveer het geheel met de aardappelpuree en een blaadje koriander.
  • Smakelijk!

Notities