Easy burnt ends van Brabants varken

Burnt Ends zijn van origine de restanten van de brisket (puntborst van een rund) die we na de garing afsnijden op een wedstrijd. Deze snijden we vervolgens in blokjes en laten we in een saus verder karamelliseren op de BBQ. Het is een lekkernij op zich geworden maar omdat je eigenlijk best weinig burnt ends uit een ‘dure’ brisket kan halen is er een alternatieve bereiding met buikspek van een varken beschikbaar. Bovendien geeft dit in de regel een nog zachter resultaat en ook nog eens in minder tijd. We maken dit alternatieve recept met het buikspek van een Brabants varken, zonder zwoerd. De bereidingswijze is eenvoudig maar je bent wel een aantal uren kwijt. Goed gemaakt is het gegarandeerd een succes op elk feestje. Ook hier zorgde www.beerwulf.com weer voor mooi bijpassend bier.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek zonder zwoerd van een Brabants varken
  • BBQ Rub naar keuze
  • 10 eetlepels BBQ saus Sweet Baby Rays Sweet n Spicy
  • Honing

Bereiding

  • We starten met het aanmaken van de barbecue voor indirect barbecueën. Temperatuur mag tussen de 110-130 graden.
  • Dep het buikspek af met wat keukenrol, zodat het vlees aan de buitenkant mooi droog wordt.
  • Controleer het vlees op harde stukjes of peesjes en snijd deze weg.
  • Snijd dan het buikspek in blokjes van 3 bij 3 centimeter.
  • Dan gaan we de blokjes kruiden. We gingen naar www.hetluxebuitenleven.nl voor een mooie rub. Wij gebruikten een Spicy Chipotle rub van Grate Goods. Breng de rub riant aan en zorg dat alle oppervlakten bedekt zijn.
  • Vervolgens leg je de blokjes op de indirecte zone van de barbecue
  • We voegden een paar chunks kersenhout toe. Wij gebruikten kersenhout van Smoking Wood van bij www.hetluxebuitenleven.nl
  • Laat het ongeveer 2,5u roken en garen. Zorg dat er een continue dunne rookpluim uit je barbecue komt, indien het rookhout op is, voeg dan nog wat toe.
  • Na een ruime 2 uur gaan we de saus verwarmen waarin we het spek dadelijk doorgaren. Wij kozen als basis voor een Sweet Baby Ray BBQ saus. Voor de karamellisatie voegen we nog een flinke dosis honing toe. Ben er zeker van dat er een pitje aanwezig. Voeg naar smaak nog wat rub of een mooie gemalen peper toe.
  • We leggen de inmiddels mooi gekleurde spekblokjes in aluminium schaal of braadslede met de voorverwarmde saus. Rol de spekblokjes door de saus heen. We dekken deze goed af met aluminiumfolie en plaatsen het geheel terug op de BBQ.
  • Controleer na ongeveer 1,5u de garing (proef 😉 en roer het geheel nog eens lekker door. Wanneer de blokjes zacht zijn dan is het gereed.
  • Serveer op een plank met prikkers en geniet!

Easy burnt ends van Brabants varken

Burnt Ends zijn van origine de restanten van de brisket (puntborst van een rund) die we na de garing afsnijden op een wedstrijd. Deze snijden we vervolgens in blokjes en laten we in een saus verder karamelliseren op de BBQ. Het is een lekkernij op zich geworden maar omdat je eigenlijk best weinig burnt ends uit een ‘dure’ brisket kan halen is er een alternatieve bereiding met buikspek van een varken beschikbaar. Bovendien geeft dit in de regel een nog zachter resultaat en ook nog eens in minder tijd. We maken dit alternatieve recept met het buikspek van een Brabants varken, zonder zwoerd. De bereidingswijze is eenvoudig maar je bent wel een aantal uren kwijt. Goed gemaakt is het gegarandeerd een succes op elk feestje. Ook hier zorgde www.beerwulf.com weer voor mooi bijpassend bier.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd3 uur 30 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Roken, Varken
Porties: 5

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek zonder zwoerd van een Brabants varken
  • BBQ Rub naar keuze
  • 10 eetlepels BBQ saus Sweet Baby Rays Sweet n Spicy
  • Honing

Instructies

  • We starten met het aanmaken van de barbecue voor indirect barbecueën. Temperatuur mag tussen de 110-130 graden.
  • Dep het buikspek af met wat keukenrol, zodat het vlees aan de buitenkant mooi droog wordt.
  • Controleer het vlees op harde stukjes of peesjes en snijd deze weg.
  • Snijd dan het buikspek in blokjes van 3 bij 3 centimeter.
  • Dan gaan we de blokjes kruiden. We gingen naar www.hetluxebuitenleven.nl voor een mooie rub. Wij gebruikten een Spicy Chipotle rub van Grate Goods. Breng de rub riant aan en zorg dat alle oppervlakten bedekt zijn.
  • Vervolgens leg je de blokjes op de indirecte zone van de barbecue
  • We voegden een paar chunks kersenhout toe. Wij gebruikten kersenhout van Smoking Wood van bij www.hetluxebuitenleven.nl
  • Laat het ongeveer 2,5u roken en garen. Zorg dat er een continue dunne rookpluim uit je barbecue komt, indien het rookhout op is, voeg dan nog wat toe.
  • Na een ruime 2 uur gaan we de saus verwarmen waarin we het spek dadelijk doorgaren. Wij kozen als basis voor een Sweet Baby Ray BBQ saus. Voor de karamellisatie voegen we nog een flinke dosis honing toe. Ben er zeker van dat er een pitje aanwezig. Voeg naar smaak nog wat rub of een mooie gemalen peper toe.
  • We leggen de inmiddels mooi gekleurde spekblokjes in aluminium schaal of braadslede met de voorverwarmde saus. Rol de spekblokjes door de saus heen. We dekken deze goed af met aluminiumfolie en plaatsen het geheel terug op de BBQ.
  • Controleer na ongeveer 1,5u de garing (proef 😉 en roer het geheel nog eens lekker door. Wanneer de blokjes zacht zijn dan is het gereed.
  • Serveer op een plank met prikkers en geniet!

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp