Cavemanstyle porterhousesteak met gebakken paprikasalade

Cavemanstyle is de meest rauwe stijl van barbecueën, daarbij leg je het vlees gewoon in de hete kolen en wacht je tot het vlees zijn gewenst gaarheid bereikt. Ik vind het zelf altijd wel spectaculair om zo je eten te bereiden. Simpel om te maken, wel even goed opletten. Dit keer een porterhouse-steak uit de Bommelerwaard. Wat is dat? Een porterhouse is een grote T-bone steak. Een bot met aan de ene kant een entrecote en aan de andere kant ossenhaas. Het enige verschil tussen een T-Bone en een porterhouse is dat de laatstgenoemde meer ossenhaas heeft. Daarnaast maakte ik een kleine side-dish, ook cavemanstyle, maar dan in een skillet. De zachte smaak van de gebakken paprika past enorm bij de verfijnde smaak van de ossenhaas aan de porterhouse. Ik serveerde de steak met smashed blue-chees potatoes. De sterke smaak van de blauwe kaas combineert dan weer super met de entrecote! Dat recept vind je hier. Het gerecht is voor 6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 10 minuten en een bereidingstijd van een half uur.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram porterhousesteak

Paprikamix

  • 1 gele paprika in kleine blokjes gesneden, zonder zaadlijsten
  • 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden, zonder zaadlijsten
  • 3 jalapeño pepers in kleine blokjes gesneden zonder zaadlijsten
  • 150 ml olijfolie
  • Handjevol verse bladpeterselie grof gesneden
  • 4 tenen knoflook fijngesneden

Bereiding

  • Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 175 graden Celsius. Let op! Gebruik geen briketten en gebruik bij een Weber geen kolenbakjes.
  • Bereid de paprika mix door alle ingrediënten onder het kopje ‘paprikamix’ met elkaar te mengen in een kom en goed door elkaar te roeren.
  • Als het vuur goed brandt en je wil beginnen roer je eerst goed met de aspook door het vuur. Het is belangrijk dat het vuur gelijkmatig is en je een vlak oppervlakte hebt. Verwijder zoveel mogelijk as aan de bovenkant.
  • Leg de steak direct op de kolen en laat 4 minuten liggen. Draai hem daarna om en laat hem nog ongeveer 4 minuten liggen. Houd de kerntemperatuur in de gaten, ik haal hem eruit bij 48 graden kern. Dat is medium-rare. Haal de steak uit het vuur als hij de gewenste temperatuur heeft bereikt. Veeg de kolen en/of as van de steak met een kwast.
  • Leg de steak te rusten onder aluminiumfolie.
  • Plaats dan de skillet in het vuur, voeg een beetje olie toe.
  • Als de olie heet is, voeg je de paprikamix toe en bakt deze ongeveer 10 minuten.
  • Peper en zout de steak stevig. Serveer met de paprikamix en eventueel met de smashed bluecheese potatoes.
  • Smakelijk!

Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen.

Lees verder »

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij www.devleesboerderij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn.

Lees verder »

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi.

Lees verder »

Farwest US steak & -salad

Vandaag maakte ik een Amerikaanse klassieker. Een ultieme USA grainfed ribeye van maar liefst een kilo, deze marineerde ik met een klassieke steak marinade. Het was een dikke steak, zo’n 4 centimeter, dus hij kon wel wat tijd in de marinade gebruiken. Daarna een reverse-sear bereiding, eerst garen en daarna afgrillen.

Lees verder »

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Santa Maria Tri-tip

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa.

Lees verder »

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Cavemanstyle porterhousesteak met gebakken paprikasalade

Cavemanstyle is de meest rauwe stijl van barbecueën, daarbij leg je het vlees gewoon in de hete kolen en wacht je tot het vlees zijn gewenst gaarheid bereikt. Ik vind het zelf altijd wel spectaculair om zo je eten te bereiden. Simpel om te maken, wel even goed opletten. Dit keer een porterhouse-steak uit de Bommelerwaard. Wat is dat? Een porterhouse is een grote T-bone steak. Een bot met aan de ene kant een entrecote en aan de andere kant ossenhaas. Het enige verschil tussen een T-Bone en een porterhouse is dat de laatstgenoemde meer ossenhaas heeft. Daarnaast maakte ik een kleine side-dish, ook cavemanstyle, maar dan in een skillet. De zachte smaak van de gebakken paprika past enorm bij de verfijnde smaak van de ossenhaas aan de porterhouse. Ik serveerde de steak met smashed blue-chees potatoes. De sterke smaak van de blauwe kaas combineert dan weer super met de entrecote! Dat recept vind je hier. Het gerecht is voor 6 personen, heeft een voorbereidingstijd van 10 minuten en een bereidingstijd van een half uur.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Argentijns
Trefwoord: Steak
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1000 gram porterhousesteak

Paprikamix

  • 1 gele paprika in kleine blokjes gesneden, zonder zaadlijsten
  • 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden, zonder zaadlijsten
  • 3 jalapeño pepers in kleine blokjes gesneden zonder zaadlijsten
  • 150 ml olijfolie
  • Handjevol verse bladpeterselie grof gesneden
  • 4 tenen knoflook fijngesneden

Instructies

  • Haal het vlees 1 uur voordat je het gaat bereiden uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen.
  • Maak de barbecue klaar voor volledig direct. Afhankelijk van het model vereist dit een andere opbouw. Bij een kamado maak je géén gebruik van de heat deflector, bij een nieuwer model Weber gebruik je niet de diffuser plate en bij een ouder model Weber bouw je het vuur in het midden. Smokers zijn meestal helemaal indirect en niet geschikt voor direct. De richttemperatuur voor de ketel is 175 graden Celsius. Let op! Gebruik geen briketten en gebruik bij een Weber geen kolenbakjes.
  • Bereid de paprika mix door alle ingrediënten onder het kopje ‘paprikamix’ met elkaar te mengen in een kom en goed door elkaar te roeren.
  • Als het vuur goed brandt en je wil beginnen roer je eerst goed met de aspook door het vuur. Het is belangrijk dat het vuur gelijkmatig is en je een vlak oppervlakte hebt. Verwijder zoveel mogelijk as aan de bovenkant.
  • Leg de steak direct op de kolen en laat 4 minuten liggen. Draai hem daarna om en laat hem nog ongeveer 4 minuten liggen. Houd de kerntemperatuur in de gaten, ik haal hem eruit bij 48 graden kern. Dat is medium-rare. Haal de steak uit het vuur als hij de gewenste temperatuur heeft bereikt. Veeg de kolen en/of as van de steak met een kwast.
  • Leg de steak te rusten onder aluminiumfolie.
  • Plaats dan de skillet in het vuur, voeg een beetje olie toe.
  • Als de olie heet is, voeg je de paprikamix toe en bakt deze ongeveer 10 minuten.
  • Peper en zout de steak stevig. Serveer met de paprikamix en eventueel met de smashed bluecheese potatoes.
  • Smakelijk!