Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen. Ik vond het in elk geval een enorm lekker recept, een zachte saus en heerlijk malse kippedijen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijen
  • 150 gram yoghurt
  • Naanbrood
  • Zure room

Marinade

  • - 40 gram verse gember geraspt
  • - 5 teentjes knoflook geraspt
  • - 3 eetlepels garam masala
  • - 1 tl gerookt paprikapoeder
  • - 1 tl zout

Saus

  • - 2 grote uien
  • - 30 gram roomboter
  • - 5 tomaten
  • - 50 gram tomatenpuree
  • - 125 ml slagroom
  • - 50 ml water

Garnering

  • - Takjes Koriander fijngesnipperd
  • - 60 gram cashewnoten

Bereiding

  • - Maak de barbecue aan voor direct grillen op een temperatuur van 200 graden
  • - Snijd ondertussen de kippendijen in stukken van 4 cm
  • - Maak de marinade met de ingrediënten van hierboven
  • - Grill de stukken aan beide zijden kort aan ongeveer 2 minuten per kant is voldoende
  • - Voeg de helft van de marinade ook bij de kip en roer goed door.
  • - Voeg de yoghurt ook erbij en roer goed door
  • - Snijd de uien in stukken en fruit deze in de skillet met de boter
  • - Voeg de rest van de marinade toe en bak nog even
  • - Snijd de tomaten in grove stukken
  • - Voeg de tomaten toe, de tomatenpuree, de slagroom en het wat. Breng het aan de kook en kook 15 minuten.
  • - Pureer het geheel met een staafmixer tot een saus
  • - Voeg dan de kip toe
  • - Bouw de BBQ om tot indirect en laat nog 30 minuten rustig sudderen op een temperatuur van 125 graden.
  • - Serveer het gerecht met koriander en gehakte cashewnoten.
  • (Je kan het serveren met naanbrood en zure room)

Gerookte rosbief met champignonsaus

Het is weer koud buiten dus we hebben behoefte aan lekker warme gerechten met een goede saus. Dit is een gerecht dat je perfect met de feestdagen op tafel kan zetten. Iedereen zal ervan smullen.

Het begint allemaal met een goede Black Angus rosbief van www.devleesboerderij.nl. Ik kies bewust voor Black Angus omdat dit toch een wat sterkere vleessmaak heeft en goed kan concurreren met de saus die goed op smaak is.

Lees verder »

Dry-brined Picanha aan het spit

Afgelopen weekend heb ik iets nieuws geprobeerd. Eigenlijk twee dingen. Het eerste is het droog pekelen van steak en het tweede is picanha aan het spit.

Het eerst gaat over droog pekelen. Ik snijd de picanha in een paar dikke steaks van een centimeter of 3-4. Het restantje eet ik later op. Deze steaks zout ik behoorlijk in, gewoon met keukenzout, aan alle kanten. Wat gebeurt er nu als je dit laat liggen, het zout onttrekt het vocht aan de steak en komt naar de oppervlakte.

Lees verder »

Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen.

Lees verder »

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij www.devleesboerderij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn.

Lees verder »

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi.

Lees verder »

Farwest US steak & -salad

Vandaag maakte ik een Amerikaanse klassieker. Een ultieme USA grainfed ribeye van maar liefst een kilo, deze marineerde ik met een klassieke steak marinade. Het was een dikke steak, zo’n 4 centimeter, dus hij kon wel wat tijd in de marinade gebruiken. Daarna een reverse-sear bereiding, eerst garen en daarna afgrillen.

Lees verder »

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen. Ik vond het in elk geval een enorm lekker recept, een zachte saus en heerlijk malse kippedijen.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: Kip

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijen
  • 150 gram yoghurt
  • Naanbrood
  • Zure room

Marinade

  • - 40 gram verse gember geraspt
  • - 5 teentjes knoflook geraspt
  • - 3 eetlepels garam masala
  • - 1 tl gerookt paprikapoeder
  • - 1 tl zout

Saus

  • - 2 grote uien
  • - 30 gram roomboter
  • - 5 tomaten
  • - 50 gram tomatenpuree
  • - 125 ml slagroom
  • - 50 ml water

Garnering

  • - Takjes Koriander fijngesnipperd
  • - 60 gram cashewnoten

Instructies

  • - Maak de barbecue aan voor direct grillen op een temperatuur van 200 graden
  • - Snijd ondertussen de kippendijen in stukken van 4 cm
  • - Maak de marinade met de ingrediënten van hierboven
  • - Grill de stukken aan beide zijden kort aan ongeveer 2 minuten per kant is voldoende
  • - Voeg de helft van de marinade ook bij de kip en roer goed door.
  • - Voeg de yoghurt ook erbij en roer goed door
  • - Snijd de uien in stukken en fruit deze in de skillet met de boter
  • - Voeg de rest van de marinade toe en bak nog even
  • - Snijd de tomaten in grove stukken
  • - Voeg de tomaten toe, de tomatenpuree, de slagroom en het wat. Breng het aan de kook en kook 15 minuten.
  • - Pureer het geheel met een staafmixer tot een saus
  • - Voeg dan de kip toe
  • - Bouw de BBQ om tot indirect en laat nog 30 minuten rustig sudderen op een temperatuur van 125 graden.
  • - Serveer het gerecht met koriander en gehakte cashewnoten.
  • (Je kan het serveren met naanbrood en zure room)