Boneless Rib Burger voor Nationale Hamburgerdag 2021

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert. Ik koos er in elk geval voor de botten te laten zitten, maar ze wel los te maken. De basis zijn baby-back ribben. Deze ribben zijn wat korter, zijn wat minder dik bevleesd maar hebben wel meer smaak dan spareribs. Ik gaf ze een basisbereiding, wat de smaken van de ribben zelf intact laat. Omdat het feest is maakte ik er ook zelf burger-buns bij, als je dat niet wil koop je ze gewoon bij de winkel. Het gerecht is voor 8 burgers, heeft een bereidingstijd van 6 uur.
Bereidingstijd 6 uur

Ingrediënten

Burger

  • Sla
  • Tomaat
  • Plakken augurk
  • Gebakken uitjes
  • Barbecuesaus

Rub

  • 70 gram zeezout
  • 65 gram rietsuiker
  • 35 gram paprikapoeder
  • 3 el gemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Ribben

  • 2000 gram babybackribs
  • 100 ml appelsap
  • Honing knijpfles
  • Vloeibare boter

Broodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • 14 gr droge gist
  • 1 tl zout
  • Sesamzaadjes
  • zonnebloemolie
  • 3 grote chunks hickory-hout

Bereiding

  • Maak de barbecue aan voor indirect roken op 107 graden.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af.
  • Verwijder het vlies van de ribben
  • Rub de ribben met de rub zoals beschreven in de ingrediënten
  • Rook de ribben 2u op met de hickory chunks
  • Meng het water met de suiker en de gist en wacht een paar minuten.
  • Doe de bloem in een kom samen met het gistmengsel en kneed 15 minuten. Voeg tijdens het kneden de olie en het zout toe.
  • Laat het deeg een uur rijzen in een kom met een theedoek erop.
  • Verdeel het deeg in 8 en maak er bollen van.
  • Laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden.
  • Smeer de bolletjes in met wat water en doe de zaadjes erop.
  • Bak nu 20 minuten.
  • Haal ze uit de oven en smeer ze in met gesmolten roomboter. Dek af met een theedoek.
  • Doe de ribben in een bak van aluminium.
  • Voeg appelsap toe en doe honing en boter op de ribben.
  • Dek af met aluminiumfolie, laat nog 2 uur garen.
  • Haal de ribben uit de bak, lak met je favoriete bbq-saus.
  • Leg de ribben nog een uur op de barbecue, tot dat ze een temperatuur van 96 graden hebben bereikt.
  • Serveer de broodjes met sla, tomaat, augurk, ribben, gebakken uitjes en barbecuesaus.
  • Snijd met een mesje langs de ribben zodat ze heel makkelijk loskomen, maar serveer met ribben.
  • Smakelijk!

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij www.devleesboerderij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn.

Lees verder »

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi.

Lees verder »

Farwest US steak & -salad

Vandaag maakte ik een Amerikaanse klassieker. Een ultieme USA grainfed ribeye van maar liefst een kilo, deze marineerde ik met een klassieke steak marinade. Het was een dikke steak, zo’n 4 centimeter, dus hij kon wel wat tijd in de marinade gebruiken. Daarna een reverse-sear bereiding, eerst garen en daarna afgrillen.

Lees verder »

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Santa Maria Tri-tip

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa.

Lees verder »

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Smoked Queso Dip

Deze barbecue-hit kan niet ontbreken op deze site! Smoked queso dip is een schotel met gerookte kaas+ wat lekkere pittige ingrediënten. Het perfecte voorgerecht om in de barbecue stemming te komen. Combineer het met een sangriaatje of een tequila en dip lekker een paar nachos in deze dip. Heerlijk….

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Boneless Rib Burger voor Nationale Hamburgerdag 2021

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert. Ik koos er in elk geval voor de botten te laten zitten, maar ze wel los te maken. De basis zijn baby-back ribben. Deze ribben zijn wat korter, zijn wat minder dik bevleesd maar hebben wel meer smaak dan spareribs. Ik gaf ze een basisbereiding, wat de smaken van de ribben zelf intact laat. Omdat het feest is maakte ik er ook zelf burger-buns bij, als je dat niet wil koop je ze gewoon bij de winkel. Het gerecht is voor 8 burgers, heeft een bereidingstijd van 6 uur.
Bereidingstijd6 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Burger, Ribben
Porties: 6

Ingrediënten

Burger

  • Sla
  • Tomaat
  • Plakken augurk
  • Gebakken uitjes
  • Barbecuesaus

Rub

  • 70 gram zeezout
  • 65 gram rietsuiker
  • 35 gram paprikapoeder
  • 3 el gemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Ribben

  • 2000 gram babybackribs
  • 100 ml appelsap
  • Honing knijpfles
  • Vloeibare boter

Broodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • 14 gr droge gist
  • 1 tl zout
  • Sesamzaadjes
  • zonnebloemolie
  • 3 grote chunks hickory-hout

Instructies

  • Maak de barbecue aan voor indirect roken op 107 graden.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af.
  • Verwijder het vlies van de ribben
  • Rub de ribben met de rub zoals beschreven in de ingrediënten
  • Rook de ribben 2u op met de hickory chunks
  • Meng het water met de suiker en de gist en wacht een paar minuten.
  • Doe de bloem in een kom samen met het gistmengsel en kneed 15 minuten. Voeg tijdens het kneden de olie en het zout toe.
  • Laat het deeg een uur rijzen in een kom met een theedoek erop.
  • Verdeel het deeg in 8 en maak er bollen van.
  • Laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden.
  • Smeer de bolletjes in met wat water en doe de zaadjes erop.
  • Bak nu 20 minuten.
  • Haal ze uit de oven en smeer ze in met gesmolten roomboter. Dek af met een theedoek.
  • Doe de ribben in een bak van aluminium.
  • Voeg appelsap toe en doe honing en boter op de ribben.
  • Dek af met aluminiumfolie, laat nog 2 uur garen.
  • Haal de ribben uit de bak, lak met je favoriete bbq-saus.
  • Leg de ribben nog een uur op de barbecue, tot dat ze een temperatuur van 96 graden hebben bereikt.
  • Serveer de broodjes met sla, tomaat, augurk, ribben, gebakken uitjes en barbecuesaus.
  • Snijd met een mesje langs de ribben zodat ze heel makkelijk loskomen, maar serveer met ribben.
  • Smakelijk!