Boneless Rib Burger voor Nationale Hamburgerdag 2021

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert. Ik koos er in elk geval voor de botten te laten zitten, maar ze wel los te maken. De basis zijn baby-back ribben. Deze ribben zijn wat korter, zijn wat minder dik bevleesd maar hebben wel meer smaak dan spareribs. Ik gaf ze een basisbereiding, wat de smaken van de ribben zelf intact laat. Omdat het feest is maakte ik er ook zelf burger-buns bij, als je dat niet wil koop je ze gewoon bij de winkel. Het gerecht is voor 8 burgers, heeft een bereidingstijd van 6 uur.
Bereidingstijd 6 uur

Ingrediënten

Burger

  • Sla
  • Tomaat
  • Plakken augurk
  • Gebakken uitjes
  • Barbecuesaus

Rub

  • 70 gram zeezout
  • 65 gram rietsuiker
  • 35 gram paprikapoeder
  • 3 el gemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Ribben

  • 2000 gram babybackribs
  • 100 ml appelsap
  • Honing knijpfles
  • Vloeibare boter

Broodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • 14 gr droge gist
  • 1 tl zout
  • Sesamzaadjes
  • zonnebloemolie
  • 3 grote chunks hickory-hout

Bereiding

  • Maak de barbecue aan voor indirect roken op 107 graden.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af.
  • Verwijder het vlies van de ribben
  • Rub de ribben met de rub zoals beschreven in de ingrediënten
  • Rook de ribben 2u op met de hickory chunks
  • Meng het water met de suiker en de gist en wacht een paar minuten.
  • Doe de bloem in een kom samen met het gistmengsel en kneed 15 minuten. Voeg tijdens het kneden de olie en het zout toe.
  • Laat het deeg een uur rijzen in een kom met een theedoek erop.
  • Verdeel het deeg in 8 en maak er bollen van.
  • Laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden.
  • Smeer de bolletjes in met wat water en doe de zaadjes erop.
  • Bak nu 20 minuten.
  • Haal ze uit de oven en smeer ze in met gesmolten roomboter. Dek af met een theedoek.
  • Doe de ribben in een bak van aluminium.
  • Voeg appelsap toe en doe honing en boter op de ribben.
  • Dek af met aluminiumfolie, laat nog 2 uur garen.
  • Haal de ribben uit de bak, lak met je favoriete bbq-saus.
  • Leg de ribben nog een uur op de barbecue, tot dat ze een temperatuur van 96 graden hebben bereikt.
  • Serveer de broodjes met sla, tomaat, augurk, ribben, gebakken uitjes en barbecuesaus.
  • Snijd met een mesje langs de ribben zodat ze heel makkelijk loskomen, maar serveer met ribben.
  • Smakelijk!

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Smoked Queso Dip

Deze barbecue-hit kan niet ontbreken op deze site! Smoked queso dip is een schotel met gerookte kaas+ wat lekkere pittige ingrediënten. Het perfecte voorgerecht om in de barbecue stemming te komen. Combineer het met een sangriaatje of een tequila en dip lekker een paar nachos in deze dip. Heerlijk….

Lees verder »

Australische Lamsspiesen met citroen en knoflook

Afgelopen weekend maakte ik lamsspiesen op Australische wijze. Als basis gebruikte is lamsbout (schijf) van www.devleesboerderij.nl. Ik bestelde een plak van de bout, zonder bot. Lamsvlees is vrij mals en licht verteerbaar, zeker de achterpoot. Daarom combineerde ik het met een frisse marinade van citroen, munt en knoflook.

Lees verder »

Cinnamon Rolls

Soms is het leuk een hele maaltijd op de barbecue te bereiden inclusief dessert. Cinnamon rolls is een lekkere zoete hap die je op je barbecue kan bereiden. Let even op, het kost toch nogal wat tijd om deze te maken én ik vind ze lekkerder als ze afgekoeld zijn dan als ze nog warm zijn.

Lees verder »

Haasbiefstuk met kruidenkorst

De lente loont zich voor wat lichtere gerechten dan in de winter. Buiten dat zijn er weer verse asperges en kruiden. In dit gerecht combineer ik de pure smaken van de haasbiefstuk met vers gesneden kruiden en romige zelf gemaakt kruidenboter

Lees verder »

Pollo al Mattone met pesto penne

Vandaag maak ik eens iets Italiaans, Toscaans om precies te zijn, dat doe ik eigenlijk niet zo vaak. De basis van het gerecht is een heerlijke Hollandse maïskip van www.devleesboerderij.nl. Daar ga ik iets speciaals me doen. We gaan de kip ‘al mattone’ maken, dat is niet meer dan een hete steen bovenop de kip op het moment van grillen.

Lees verder »

Black Angus skirtsteak wood wrapped wraps

De afgelopen koude tijd heb ik veel winterse gerechten gemaakt, maar aangezien het zonnetje weer begint te komen mag het weer wat lichter. Ik heb iets gemaakt dat ik al een tijdje wou maken. Het zijn wraps die ik omwikkel met woodwraps, dus een houten wrap om een maïswrap heen.

Lees verder »

Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Boneless Rib Burger voor Nationale Hamburgerdag 2021

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert. Ik koos er in elk geval voor de botten te laten zitten, maar ze wel los te maken. De basis zijn baby-back ribben. Deze ribben zijn wat korter, zijn wat minder dik bevleesd maar hebben wel meer smaak dan spareribs. Ik gaf ze een basisbereiding, wat de smaken van de ribben zelf intact laat. Omdat het feest is maakte ik er ook zelf burger-buns bij, als je dat niet wil koop je ze gewoon bij de winkel. Het gerecht is voor 8 burgers, heeft een bereidingstijd van 6 uur.
Bereidingstijd6 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Burger, Ribben
Porties: 6

Ingrediënten

Burger

  • Sla
  • Tomaat
  • Plakken augurk
  • Gebakken uitjes
  • Barbecuesaus

Rub

  • 70 gram zeezout
  • 65 gram rietsuiker
  • 35 gram paprikapoeder
  • 3 el gemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Ribben

  • 2000 gram babybackribs
  • 100 ml appelsap
  • Honing knijpfles
  • Vloeibare boter

Broodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • 14 gr droge gist
  • 1 tl zout
  • Sesamzaadjes
  • zonnebloemolie
  • 3 grote chunks hickory-hout

Instructies

  • Maak de barbecue aan voor indirect roken op 107 graden.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af.
  • Verwijder het vlies van de ribben
  • Rub de ribben met de rub zoals beschreven in de ingrediënten
  • Rook de ribben 2u op met de hickory chunks
  • Meng het water met de suiker en de gist en wacht een paar minuten.
  • Doe de bloem in een kom samen met het gistmengsel en kneed 15 minuten. Voeg tijdens het kneden de olie en het zout toe.
  • Laat het deeg een uur rijzen in een kom met een theedoek erop.
  • Verdeel het deeg in 8 en maak er bollen van.
  • Laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden.
  • Smeer de bolletjes in met wat water en doe de zaadjes erop.
  • Bak nu 20 minuten.
  • Haal ze uit de oven en smeer ze in met gesmolten roomboter. Dek af met een theedoek.
  • Doe de ribben in een bak van aluminium.
  • Voeg appelsap toe en doe honing en boter op de ribben.
  • Dek af met aluminiumfolie, laat nog 2 uur garen.
  • Haal de ribben uit de bak, lak met je favoriete bbq-saus.
  • Leg de ribben nog een uur op de barbecue, tot dat ze een temperatuur van 96 graden hebben bereikt.
  • Serveer de broodjes met sla, tomaat, augurk, ribben, gebakken uitjes en barbecuesaus.
  • Snijd met een mesje langs de ribben zodat ze heel makkelijk loskomen, maar serveer met ribben.
  • Smakelijk!