Boneless Rib Burger voor Nationale Hamburgerdag 2021

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert. Ik koos er in elk geval voor de botten te laten zitten, maar ze wel los te maken. De basis zijn baby-back ribben. Deze ribben zijn wat korter, zijn wat minder dik bevleesd maar hebben wel meer smaak dan spareribs. Ik gaf ze een basisbereiding, wat de smaken van de ribben zelf intact laat. Omdat het feest is maakte ik er ook zelf burger-buns bij, als je dat niet wil koop je ze gewoon bij de winkel. Het gerecht is voor 8 burgers, heeft een bereidingstijd van 6 uur.
Bereidingstijd 6 uur

Ingrediënten

Burger

  • Sla
  • Tomaat
  • Plakken augurk
  • Gebakken uitjes
  • Barbecuesaus

Rub

  • 70 gram zeezout
  • 65 gram rietsuiker
  • 35 gram paprikapoeder
  • 3 el gemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Ribben

  • 2000 gram babybackribs
  • 100 ml appelsap
  • Honing knijpfles
  • Vloeibare boter

Broodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • 14 gr droge gist
  • 1 tl zout
  • Sesamzaadjes
  • zonnebloemolie
  • 3 grote chunks hickory-hout

Bereiding

  • Maak de barbecue aan voor indirect roken op 107 graden.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af.
  • Verwijder het vlies van de ribben
  • Rub de ribben met de rub zoals beschreven in de ingrediënten
  • Rook de ribben 2u op met de hickory chunks
  • Meng het water met de suiker en de gist en wacht een paar minuten.
  • Doe de bloem in een kom samen met het gistmengsel en kneed 15 minuten. Voeg tijdens het kneden de olie en het zout toe.
  • Laat het deeg een uur rijzen in een kom met een theedoek erop.
  • Verdeel het deeg in 8 en maak er bollen van.
  • Laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden.
  • Smeer de bolletjes in met wat water en doe de zaadjes erop.
  • Bak nu 20 minuten.
  • Haal ze uit de oven en smeer ze in met gesmolten roomboter. Dek af met een theedoek.
  • Doe de ribben in een bak van aluminium.
  • Voeg appelsap toe en doe honing en boter op de ribben.
  • Dek af met aluminiumfolie, laat nog 2 uur garen.
  • Haal de ribben uit de bak, lak met je favoriete bbq-saus.
  • Leg de ribben nog een uur op de barbecue, tot dat ze een temperatuur van 96 graden hebben bereikt.
  • Serveer de broodjes met sla, tomaat, augurk, ribben, gebakken uitjes en barbecuesaus.
  • Snijd met een mesje langs de ribben zodat ze heel makkelijk loskomen, maar serveer met ribben.
  • Smakelijk!

Zuurkoolschotel met ambachtelijke rookworst

Zuurkoolschotel met rookworst op de Kamado, kan het nog veel winterser worden? Eigenlijk is dit een overheerlijke Hollandse overschotel die ik bereid op de barbecue in een grote skillet. Ik gebruikte de ambachtelijke rookworsten van de vleesboerderij, die zijn overheerlijk en veel beter dan de rookworsten van het merk met de U en de X 😉 In essentie is het een eenvoudig gerecht dat je ook eenvoudig in de oven kan maken. Geniet er lekker van!

Lees verder »

Stoofpot met Blauw-Witte kalfswangen

De koude dagen betekenen voor mij hete stoofpotjes. De mensen die mij een beetje volgen weten dat al. Dit keer geen zware stoofpot met donker bier of rode wijn, maar een lichtere variant met een speciaal biertje. Voor deze stoofpot gebruik ik Oude Geuze van Boon. Een geuzebier is een biersoort die ontstaat door jonge en oude lambiekbieren met elkaar te mengen en dan te laten hergisten op de fles. Het heeft een bittere en ietwat zurige smaak.

Lees verder »

Traeger vs Kamadoe Joe Side-by-Side vergelijking met Spareribs

Een tijdje geleden kocht ik een Traeger Pro 575, een pelletgrill. De voornaamste reden om deze aan te schaffen is het gemak waarmee ik tussendoor kan barbecueën. Voor mij als thuiswerker wordt het zo wel heel makkelijk om tussen mijn werk door wat te barbecueën. Verder is het o-zo gemakkelijk dat je je barbecue kan bedienen met de app op je telefoon, zeker als het regent en waait buiten. Gemak dus. Anderhalf jaar geleden kocht ik mijn Kamado Joe 2, een keramische barbecue waar ik inmiddels al veel plezier aan hebt beleefd en die ik niet meer kwijt zou willen.

Lees verder »

Runderstoofpot van Black Angus

Wil je eens iets heerlijks op tafel zetten deze kerst? Wil je iets dat goed voor te bereiden is en toch op de barbecue kan, dan is dit misschien je gerecht. Het is een runderstoofpot van Black Angus riblappen. De saus is op basis van rode wijn en ontbijtkoek, een heerlijk smeuïge combinatie.

Lees verder »

Gerookte kalkoen met portpruimen

Dit recept start met een mooie Hollandse babykalkoen van ongeveer 3 kilo. Dit keer pekel ik de kalkoen niet van tevoren. De meningen zijn erg verdeeld over of je een kalkoen (of kip) moet pekelen. Sommige mensen vinden dat het sappiger wordt en anderen vinden juist dat het vlees er ook wateriger door wordt. Voor mij is het simpel, de vorige keer heb ik de kalkoen ook niet gepekeld en het smaakte heerlijk. Het voordeel daarvan is dat je alles op een dag kan bereiden. Daarnaast is er denk ik wel een verschil of je een hele kalkoen of de barbecue doet of zoals ik een uitgebeende en gevulde kalkoen. Het is dan namelijk volledig vlees.

Lees verder »

Gerookte rosbief met champignonsaus

Het is weer koud buiten dus we hebben behoefte aan lekker warme gerechten met een goede saus. Dit is een gerecht dat je perfect met de feestdagen op tafel kan zetten. Iedereen zal ervan smullen.

Het begint allemaal met een goede Black Angus rosbief van www.devleesboerderij.nl. Ik kies bewust voor Black Angus omdat dit toch een wat sterkere vleessmaak heeft en goed kan concurreren met de saus die goed op smaak is.

Lees verder »

Dry-brined Picanha aan het spit

Afgelopen weekend heb ik iets nieuws geprobeerd. Eigenlijk twee dingen. Het eerste is het droog pekelen van steak en het tweede is picanha aan het spit.

Het eerst gaat over droog pekelen. Ik snijd de picanha in een paar dikke steaks van een centimeter of 3-4. Het restantje eet ik later op. Deze steaks zout ik behoorlijk in, gewoon met keukenzout, aan alle kanten. Wat gebeurt er nu als je dit laat liggen, het zout onttrekt het vocht aan de steak en komt naar de oppervlakte.

Lees verder »

Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen.

Lees verder »

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Boneless Rib Burger voor Nationale Hamburgerdag 2021

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert. Ik koos er in elk geval voor de botten te laten zitten, maar ze wel los te maken. De basis zijn baby-back ribben. Deze ribben zijn wat korter, zijn wat minder dik bevleesd maar hebben wel meer smaak dan spareribs. Ik gaf ze een basisbereiding, wat de smaken van de ribben zelf intact laat. Omdat het feest is maakte ik er ook zelf burger-buns bij, als je dat niet wil koop je ze gewoon bij de winkel. Het gerecht is voor 8 burgers, heeft een bereidingstijd van 6 uur.
Bereidingstijd6 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Burger, Ribben
Porties: 6

Ingrediënten

Burger

  • Sla
  • Tomaat
  • Plakken augurk
  • Gebakken uitjes
  • Barbecuesaus

Rub

  • 70 gram zeezout
  • 65 gram rietsuiker
  • 35 gram paprikapoeder
  • 3 el gemalen zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder

Ribben

  • 2000 gram babybackribs
  • 100 ml appelsap
  • Honing knijpfles
  • Vloeibare boter

Broodjes

  • 500 gram patentbloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 4 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • 14 gr droge gist
  • 1 tl zout
  • Sesamzaadjes
  • zonnebloemolie
  • 3 grote chunks hickory-hout

Instructies

  • Maak de barbecue aan voor indirect roken op 107 graden.
  • Haal het vlees uit de koeling en dep het af.
  • Verwijder het vlies van de ribben
  • Rub de ribben met de rub zoals beschreven in de ingrediënten
  • Rook de ribben 2u op met de hickory chunks
  • Meng het water met de suiker en de gist en wacht een paar minuten.
  • Doe de bloem in een kom samen met het gistmengsel en kneed 15 minuten. Voeg tijdens het kneden de olie en het zout toe.
  • Laat het deeg een uur rijzen in een kom met een theedoek erop.
  • Verdeel het deeg in 8 en maak er bollen van.
  • Laat nog een half uur rijzen. Verwarm de oven op 200 graden.
  • Smeer de bolletjes in met wat water en doe de zaadjes erop.
  • Bak nu 20 minuten.
  • Haal ze uit de oven en smeer ze in met gesmolten roomboter. Dek af met een theedoek.
  • Doe de ribben in een bak van aluminium.
  • Voeg appelsap toe en doe honing en boter op de ribben.
  • Dek af met aluminiumfolie, laat nog 2 uur garen.
  • Haal de ribben uit de bak, lak met je favoriete bbq-saus.
  • Leg de ribben nog een uur op de barbecue, tot dat ze een temperatuur van 96 graden hebben bereikt.
  • Serveer de broodjes met sla, tomaat, augurk, ribben, gebakken uitjes en barbecuesaus.
  • Snijd met een mesje langs de ribben zodat ze heel makkelijk loskomen, maar serveer met ribben.
  • Smakelijk!