Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vandaag was het koud buiten, beetje guur zelfs. Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees. Ons favoriete bier deze winter is toch wel de la Chouffe N’ice, daarom dat ik dit bier ook gebruikte om deze stoofpot te maken. Ik combineerde het stoofpotje met gestoomde aardappels, peterselie en zeezout. Uiteraard dronken we er een ook Chouffeke bij! Veel plezier met maken!
Bereidingstijd 2 uur

Ingrediënten

  • 1000 gram Iberico varkenswangen
  • 3 uien
  • 300 gram winterpenen
  • 300 gram pastinaak
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 x 330 ml Chouffe N’ice
  • 40 gram roomboter ongezouten
  • Paar eetlepels tarwebloem
  • Peper
  • Zout
  • Rub voor varkensvlees ik gebruikte Honey Killer Bee Rub van Kosmos

Bereiding

  • Maak de barbecue aan voor direct op een temperatuur van 150 graden.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de penen en de pastinaak in stukjes.
  • Haal de varkenswangetjes uit de koeling, verwijder de vliezen en losse stukjes vet.
  • Rub de wangetjes met de gekozen rub.
  • Voeg één blokje hickory hout toe aan het vuur en grill de varkenswangetjes totdat ze een mooie kleur van buiten hebben.
  • Haal dan de wangetjes van de barbecue. Snijd ze in kleinere blokjes en rol ze door de bloem.
  • Zet de gietijzeren ketel op het vuur en laat deze warm worden.
  • Voeg boter toe en fruit de ui.
  • Voeg dan het vlees toe, de wortel, de pastinaak, het bier, de bouillon en het laurierblad. Laat 1u stoven op een dikke 100 graden.
  • Kijk na een half uur of je nog genoeg vocht/saus hebt, voeg anders nog wat bier toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het laurierblad uit de stoofpot.
  • Smakelijk!

Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één.

Lees verder »

Cavemanstyle porterhousesteak met gebakken paprikasalade

Cavemanstyle is de meest rauwe stijl van barbecueën, daarbij leg je het vlees gewoon in de hete kolen en wacht je tot het vlees zijn gewenst gaarheid bereikt. Ik vind het zelf altijd wel spectaculair om zo je eten te bereiden. Simpel om te maken, wel even goed opletten. Dit keer een porterhouse-steak uit de Bommelerwaard. Wat is dat?

Lees verder »

Braziliaanse Picanha met molho à campanha

Picanha is natuurlijk een fantastisch stuk vlees en goed bereid heeft het eigenlijk niets extra nodig dan wat zout en peper. Zeker als je een wat betere picanha hebt. Ik gebruikte deze keer een picanha van www.devleesboerderij.nl. Het was een USA grainfed picanha met een mooie vetkap.

Lees verder »

Spruitjes met spek en krieltjes

Ik vind het altijd leuk om een complete maaltijd op de barbecue te bereiden. De basis is voor mij vaak vlees of vis en dan is het altijd puzzelen wat ik er nog bij maak. Voor winterse gerechten is dit een heerlijk bijgerecht. Het is ook simpel en snel klaar. Het enige wat je wat tijd kost is de spruitjes schoonmaken.

Lees verder »

Gerookte wild zwijnenbout met een honing-tijm glaze.

Het is hartje winter en het is koud. Wat is er nu lekkerder dan een stevige maaltijd op de barbecue te bereiden. Afgelopen weekend koos ik voor een bout van een wild zwijn, de voorvader van het varken. Ik maakte een bout van ongeveer 2 kilo. Deze werd geïnjecteerd, gerookt op hout van eiken rode wijnvaten en daarna mooi een glanzende lak gezet.

Lees verder »

Review Flame Boss Wi-Fi Thermometer

Afgelopen november bracht Flame Boss de eerste barbecuethermometer uit. Een barbecuethermometer die je over een langere periode in je vlees laat zitten bij low en slow bereidingen. Flame Boss kennen we natuurlijk van de barbecue controllers, maar nu hebben ze ook een thermometer. Ik heb hem gelijk besteld.

Lees verder »

Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vandaag was het koud buiten, beetje guur zelfs. Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees.

Lees verder »

Basis pulled pork burgers maar wel heel lekker!

De periode tussen kerst en nieuwjaar leent zich uiteraard erg goed om wat op de barbecue te bereiden. Het officiële deel van de feestdagen is voorbij en de kerstvakantie leent zich bij uitstek om wat leuke bereidingen te maken. Deze week maakte ik een eenvoudige pulled pork, enerzijds om mijn nieuwe thermometer te testen en anderzijds om gewoon een lekker broodje sappig vlees op tafel te zetten.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vandaag was het koud buiten, beetje guur zelfs. Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees. Ons favoriete bier deze winter is toch wel de la Chouffe N’ice, daarom dat ik dit bier ook gebruikte om deze stoofpot te maken. Ik combineerde het stoofpotje met gestoomde aardappels, peterselie en zeezout. Uiteraard dronken we er een ook Chouffeke bij! Veel plezier met maken!
Bereidingstijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Koudroken, Stoven, Varken, Wangen
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1000 gram Iberico varkenswangen
  • 3 uien
  • 300 gram winterpenen
  • 300 gram pastinaak
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 x 330 ml Chouffe N’ice
  • 40 gram roomboter ongezouten
  • Paar eetlepels tarwebloem
  • Peper
  • Zout
  • Rub voor varkensvlees ik gebruikte Honey Killer Bee Rub van Kosmos

Instructies

  • Maak de barbecue aan voor direct op een temperatuur van 150 graden.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de penen en de pastinaak in stukjes.
  • Haal de varkenswangetjes uit de koeling, verwijder de vliezen en losse stukjes vet.
  • Rub de wangetjes met de gekozen rub.
  • Voeg één blokje hickory hout toe aan het vuur en grill de varkenswangetjes totdat ze een mooie kleur van buiten hebben.
  • Haal dan de wangetjes van de barbecue. Snijd ze in kleinere blokjes en rol ze door de bloem.
  • Zet de gietijzeren ketel op het vuur en laat deze warm worden.
  • Voeg boter toe en fruit de ui.
  • Voeg dan het vlees toe, de wortel, de pastinaak, het bier, de bouillon en het laurierblad. Laat 1u stoven op een dikke 100 graden.
  • Kijk na een half uur of je nog genoeg vocht/saus hebt, voeg anders nog wat bier toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het laurierblad uit de stoofpot.
  • Smakelijk!

Notities