Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vandaag was het koud buiten, beetje guur zelfs. Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees. Ons favoriete bier deze winter is toch wel de la Chouffe N’ice, daarom dat ik dit bier ook gebruikte om deze stoofpot te maken. Ik combineerde het stoofpotje met gestoomde aardappels, peterselie en zeezout. Uiteraard dronken we er een ook Chouffeke bij! Veel plezier met maken!
Bereidingstijd 2 uur

Ingrediënten

  • 1000 gram Iberico varkenswangen
  • 3 uien
  • 300 gram winterpenen
  • 300 gram pastinaak
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 x 330 ml Chouffe N’ice
  • 40 gram roomboter ongezouten
  • Paar eetlepels tarwebloem
  • Peper
  • Zout
  • Rub voor varkensvlees ik gebruikte Honey Killer Bee Rub van Kosmos

Bereiding

  • Maak de barbecue aan voor direct op een temperatuur van 150 graden.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de penen en de pastinaak in stukjes.
  • Haal de varkenswangetjes uit de koeling, verwijder de vliezen en losse stukjes vet.
  • Rub de wangetjes met de gekozen rub.
  • Voeg één blokje hickory hout toe aan het vuur en grill de varkenswangetjes totdat ze een mooie kleur van buiten hebben.
  • Haal dan de wangetjes van de barbecue. Snijd ze in kleinere blokjes en rol ze door de bloem.
  • Zet de gietijzeren ketel op het vuur en laat deze warm worden.
  • Voeg boter toe en fruit de ui.
  • Voeg dan het vlees toe, de wortel, de pastinaak, het bier, de bouillon en het laurierblad. Laat 1u stoven op een dikke 100 graden.
  • Kijk na een half uur of je nog genoeg vocht/saus hebt, voeg anders nog wat bier toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het laurierblad uit de stoofpot.
  • Smakelijk!

Australische Lamsspiesen met citroen en knoflook

Afgelopen weekend maakte ik lamsspiesen op Australische wijze. Als basis gebruikte is lamsbout (schijf) van www.devleesboerderij.nl. Ik bestelde een plak van de bout, zonder bot. Lamsvlees is vrij mals en licht verteerbaar, zeker de achterpoot. Daarom combineerde ik het met een frisse marinade van citroen, munt en knoflook.

Lees verder »

Cinnamon Rolls

Soms is het leuk een hele maaltijd op de barbecue te bereiden inclusief dessert. Cinnamon rolls is een lekkere zoete hap die je op je barbecue kan bereiden. Let even op, het kost toch nogal wat tijd om deze te maken én ik vind ze lekkerder als ze afgekoeld zijn dan als ze nog warm zijn.

Lees verder »

Haasbiefstuk met kruidenkorst

De lente loont zich voor wat lichtere gerechten dan in de winter. Buiten dat zijn er weer verse asperges en kruiden. In dit gerecht combineer ik de pure smaken van de haasbiefstuk met vers gesneden kruiden en romige zelf gemaakt kruidenboter

Lees verder »

Pollo al Mattone met pesto penne

Vandaag maak ik eens iets Italiaans, Toscaans om precies te zijn, dat doe ik eigenlijk niet zo vaak. De basis van het gerecht is een heerlijke Hollandse maïskip van www.devleesboerderij.nl. Daar ga ik iets speciaals me doen. We gaan de kip ‘al mattone’ maken, dat is niet meer dan een hete steen bovenop de kip op het moment van grillen.

Lees verder »

Black Angus skirtsteak wood wrapped wraps

De afgelopen koude tijd heb ik veel winterse gerechten gemaakt, maar aangezien het zonnetje weer begint te komen mag het weer wat lichter. Ik heb iets gemaakt dat ik al een tijdje wou maken. Het zijn wraps die ik omwikkel met woodwraps, dus een houten wrap om een maïswrap heen.

Lees verder »

Iers runderstoofpotje van Black Angus in Guinness bier

Mensen die me een beetje volgen weten dat ik het leuk vind om stoofpotjes te maken in de winter. Deze keer maakte ik een Iers runderstoofpotje van Black Angus sucade en de saus maakte ik van Guinness bier. Het goed kan het leven zijn. Het stoofpotje is met groenten en aardappels in één.

Lees verder »

Cavemanstyle porterhousesteak met gebakken paprikasalade

Cavemanstyle is de meest rauwe stijl van barbecueën, daarbij leg je het vlees gewoon in de hete kolen en wacht je tot het vlees zijn gewenst gaarheid bereikt. Ik vind het zelf altijd wel spectaculair om zo je eten te bereiden. Simpel om te maken, wel even goed opletten. Dit keer een porterhouse-steak uit de Bommelerwaard. Wat is dat?

Lees verder »

Braziliaanse Picanha met molho à campanha

Picanha is natuurlijk een fantastisch stuk vlees en goed bereid heeft het eigenlijk niets extra nodig dan wat zout en peper. Zeker als je een wat betere picanha hebt. Ik gebruikte deze keer een picanha van www.devleesboerderij.nl. Het was een USA grainfed picanha met een mooie vetkap.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Belgische stoofpot met Iberico varkenswangen

Vandaag was het koud buiten, beetje guur zelfs. Wat is er nu lekkerder dan met dat koude weer een lekker stoofpotje te eten met een lekker winterbiertje erbij. Ik gebruikte voor dit stoofpotje Iberico varkenswangen, heerlijk zachte en smaakvolle stukjes vlees. Ons favoriete bier deze winter is toch wel de la Chouffe N’ice, daarom dat ik dit bier ook gebruikte om deze stoofpot te maken. Ik combineerde het stoofpotje met gestoomde aardappels, peterselie en zeezout. Uiteraard dronken we er een ook Chouffeke bij! Veel plezier met maken!
Bereidingstijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Koudroken, Stoven, Varken, Wangen
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1000 gram Iberico varkenswangen
  • 3 uien
  • 300 gram winterpenen
  • 300 gram pastinaak
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 x 330 ml Chouffe N’ice
  • 40 gram roomboter ongezouten
  • Paar eetlepels tarwebloem
  • Peper
  • Zout
  • Rub voor varkensvlees ik gebruikte Honey Killer Bee Rub van Kosmos

Instructies

  • Maak de barbecue aan voor direct op een temperatuur van 150 graden.
  • Snijd ondertussen de uien in halve ringen, de penen en de pastinaak in stukjes.
  • Haal de varkenswangetjes uit de koeling, verwijder de vliezen en losse stukjes vet.
  • Rub de wangetjes met de gekozen rub.
  • Voeg één blokje hickory hout toe aan het vuur en grill de varkenswangetjes totdat ze een mooie kleur van buiten hebben.
  • Haal dan de wangetjes van de barbecue. Snijd ze in kleinere blokjes en rol ze door de bloem.
  • Zet de gietijzeren ketel op het vuur en laat deze warm worden.
  • Voeg boter toe en fruit de ui.
  • Voeg dan het vlees toe, de wortel, de pastinaak, het bier, de bouillon en het laurierblad. Laat 1u stoven op een dikke 100 graden.
  • Kijk na een half uur of je nog genoeg vocht/saus hebt, voeg anders nog wat bier toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal het laurierblad uit de stoofpot.
  • Smakelijk!

Notities