Australische Lamsspiesen met citroen en knoflook

Afgelopen weekend maakte ik lamsspiesen op Australische wijze. Als basis gebruikte is lamsbout (schijf) van www.devleesboerderij.nl. Ik bestelde een plak van de bout, zonder bot. Lamsvlees is vrij mals en licht verteerbaar, zeker de achterpoot. Daarom combineerde ik het met een frisse marinade van citroen, munt en knoflook. Daarbij serveerde ik een eenvoudige frisse salade en een yoghurtsaus met knoflook. Een heerlijk gerecht voor de lente! Het gerecht is voor 4 personen, heeft een voorbereidingstijd van 45 minuten en een bereidingstijd van 30 minuten.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 750 gram lamsboutschijf
  • 2 rode paprika’s
  • 2 tenen knoflook
  • 75 ml vers citroensap
  • 2 tl gedroogde munt
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • Verse zwarte peper
  • 4 tomaten
  • Rucola sla
  • Komkommer
  • Zeezout
  • Olijfolie
  • Verse salie

Bereiding

  • Haal het vlees uit de koeling, dep het af en verwijder het dikste vet. Snijd het vlees in blokken van 4 x 4 centimeter.
  • Snijd de paprika’s in blokken van 3x3 centimeter.
  • Maak de marinade met het citroensap, de helft van de munt en 1 geperste teen knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Doe het vlees en de marinade in een ziplock-zakje en marineer minimaal 30 minuten.
  • Maak de barbecue aan voor direct grillen, temperatuur 180-200 graden Celsius.
  • Snijd de tomaten, smeer in met olijfolie, doe er zout peper en vers gesneden salie op.
  • Maak de yoghurtsaus door de yoghurt, de knoflook, munt en peper en zout.
  • Rijg de paprika en het vlees op spiesen.
  • Grill de spiesen op de barbecue tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius. Grill ook de tomaten.
  • Serveer de borden met rucolasla, komkommer, de spiesen, de tomaten en de yoghurt-munt saus.
  • Smakelijk!

Butter Chicken Curry

Butter chicken curry is een van oorsprong Indiaas gerecht met kip in een superzachte saus. De saus is gebaseerd op melkproducten zoals yoghurt en slagroom en ontleent zijn smaak met name aan de garam masala, een Indiase kruidenmix. In dit recept heb ik ervoor gekozen alle pittige ingrediënten weg te laten, zo creëer je een boterzachte toegankelijke saus. Houd je van wat meer pit, kun je altijd wat chilipoeder toevoegen.

Lees verder »

Zoete shriracha kalkoendrumsticks

Sriracha is een scherpe chilisaus afkomstig uit Thailand. Ik gebruikte deze pittige saus in combinatie met zoete rum en honing om er een pittig-zoete saus van te maken. Daarbij rookte ik kalkoendrumsticks op kersenhout. Kalkoendrumsticks zijn het meest smaakvolle en sappige deel van de kalkoen, het lekkerste dus. Door dit langzaam te garen blijft het lekker sappig en de kersenrook geeft een heerlijke houtsmaak aan de poten. Achteraf pull ik het vlees en roeren we de saus er lekker door.

Lees verder »

Vietnamese varkenshaas spiesen

Vandaag een bereiding met, mag ik wel zeggen, echt superieure varkenshaas. Ik bestelde bij www.devleesboerderij.nl Iberico varkenshaas. Iberisch varken is een halfwild varken, dat zich uitstekend heeft aangepast aan de extreme temperaturen in het zuiden en zuidwesten van Spanje. Deze zwarte varkens leven in open bossen, “dehesa” genaamd, waar veel steen- en kurkeiken te vinden zijn.

Lees verder »

Hooigerookte Blackangus Cheddar burgers

Hamburgers zijn altijd geweldig om te maken op de barbecue. Je kan variëren met het type vlees, kan van alles toevoegen aan het vlees en je kan variëren in de toppings. Maar wat meestal hetzelfde is is het direct grillen boven een heet vuurtje. Laat dat nou net zijn waar ik in dit recept een andere tour op ga. Voordat ik deze hamburgers grill ga ik ze roken en wel met hooi.

Lees verder »

Farwest US steak & -salad

Vandaag maakte ik een Amerikaanse klassieker. Een ultieme USA grainfed ribeye van maar liefst een kilo, deze marineerde ik met een klassieke steak marinade. Het was een dikke steak, zo’n 4 centimeter, dus hij kon wel wat tijd in de marinade gebruiken. Daarna een reverse-sear bereiding, eerst garen en daarna afgrillen.

Lees verder »

Aziatisch gestoofde lamsschenkel met miehoen en paksoi

De mensen die mij een beetje volgen weten dat ik graag Amerikaanse gerechten maak, dat Grieks ook favoriet is en hier en daar eens een TexMex maaltijd wordt gemaakt. Vandaag gaan we op de Aziatische tour en maak ik gerookte lamsschenkelstoof met miehoen en paksoi. Een gerecht dat vol staat van de smaken. Schenkel is een stuk poot, waar ook nog been en merg in zit.

Lees verder »

Dominicaanse Ananasribben

We mogen inmiddels genieten van een paar warme dagen in ons kikkerland, daarom een heel zomers gerecht geïnspireerd door recepten uit het Caribisch gebied. Ik maakte een heel fruitig rib-recept. Ribben worden gerookt op kersenhout en ge-sprayed met ananassap en appelazijn. Een heerlijk zoetzure combinatie. Daarnaast maakte ik een zoetpittige saus met de inhoud van een ananas! Laat de zomer maar komen!!

Lees verder »

Santa Maria Tri-tip

Het is weer Vaderdag! Daarvoor heb ik een stoer en niet alledaags recept gemaakt, tenminste hier geen alledaags recept. Ik maakte een tri-tip Santa Maria stijl, afkomstig uit California. Het is geen bereidingswijze maar een heel gerecht. Het gerecht bestaat uit een specifiek bereidde trip-tip, een bonengerecht en (stok)brood of een salsa.

Lees verder »

Boneless Rib Burger

Het is weer Nationale Hamburgerdag, tijd voor een speciale hamburger dus. Mijn doel was een superlekkere burger te maken met goede en ook pure smaken. In plaats van gehakt koos ik dit keer voor ribben. De ribben ga ik overcooked maken, zodat ze van het bot afvallen. Uiteraard is dit niet de bedoeling en op internet wordt ook veel gediscussieerd of je een boneless burger nu met of zonder bot serveert.

Lees verder »

Deel dit recept met je vrienden

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Australische Lamsspiesen met citroen en knoflook

Afgelopen weekend maakte ik lamsspiesen op Australische wijze. Als basis gebruikte is lamsbout (schijf) van www.devleesboerderij.nl. Ik bestelde een plak van de bout, zonder bot. Lamsvlees is vrij mals en licht verteerbaar, zeker de achterpoot. Daarom combineerde ik het met een frisse marinade van citroen, munt en knoflook. Daarbij serveerde ik een eenvoudige frisse salade en een yoghurtsaus met knoflook. Een heerlijk gerecht voor de lente! Het gerecht is voor 4 personen, heeft een voorbereidingstijd van 45 minuten en een bereidingstijd van 30 minuten.
Voorbereidingstijd45 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Australisch
Trefwoord: Spies
Porties: 4

Ingrediënten

  • 750 gram lamsboutschijf
  • 2 rode paprika’s
  • 2 tenen knoflook
  • 75 ml vers citroensap
  • 2 tl gedroogde munt
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • Verse zwarte peper
  • 4 tomaten
  • Rucola sla
  • Komkommer
  • Zeezout
  • Olijfolie
  • Verse salie

Instructies

  • Haal het vlees uit de koeling, dep het af en verwijder het dikste vet. Snijd het vlees in blokken van 4 x 4 centimeter.
  • Snijd de paprika’s in blokken van 3x3 centimeter.
  • Maak de marinade met het citroensap, de helft van de munt en 1 geperste teen knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Doe het vlees en de marinade in een ziplock-zakje en marineer minimaal 30 minuten.
  • Maak de barbecue aan voor direct grillen, temperatuur 180-200 graden Celsius.
  • Snijd de tomaten, smeer in met olijfolie, doe er zout peper en vers gesneden salie op.
  • Maak de yoghurtsaus door de yoghurt, de knoflook, munt en peper en zout.
  • Rijg de paprika en het vlees op spiesen.
  • Grill de spiesen op de barbecue tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius. Grill ook de tomaten.
  • Serveer de borden met rucolasla, komkommer, de spiesen, de tomaten en de yoghurt-munt saus.
  • Smakelijk!